{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Troškovi zbog vulkanskog oblaka do 2,5 milijarde eura

S
27.4.2010. u 14:29
0
1
Troškovi zbog vulkanskog oblaka do 2,5 milijarde eura
0
Troškovi zbog vulkanskog oblaka do 2,5 milijarde eura
Siim Kallas (Foto: AP)
Ukupni troškovi "prizemljene" evropske avionske industrije nastali pojavom oblaka vulkanskog pepela sa Islanda su između 1,5 i 2,5 milijardi eura, izjavio je danas evropski komesar za saobraćaj Siim Kallas.
"Uzeli smo sve procjene troškova od raznih akcionara i trenutno radimo sa cifrom između 1,5 i 2,5 milijardi eura", rekao je Kallas na konferenciji za novinare u Briselu.

Pretpostavljeni iznos pokriva sve sektore avionske industrije, koji su pogođeni odgađanjem oko 100.000 letova, uključujući aviokompanije, aerodrome, turističke agencije i ostale povezane firme.

Kallas je istakao da će, kao ekonomista, u pokušaju da odredi konačnu brojku troškova, tretirati industrijske pretpostavke sa skepsom.

On je komentar dao dok je iznosio više mjera za pomoć avionskoj industriji da se oporavi od krize i da ubuduće izbjegne slične događaje.

Nešto ranije Evropska komisija je saopštila zemlje članice EU mogu da koriste privremene mjere za pomoć aviokompanijama, čiji su avioni bili prizemljeni zbog oblaka vulkanskog pepela sa Islanda, saopštila je danas Evropska komisija.

Oblak iz vulkana na Islandu izazvao je najširu i najskuplju obustavu vazdušnog saobraćaja u historiji avijacije u Evropi i stručnjaci ističu da su po obimu mnogo veći nego što je to bio slučaj nakon terorističkih napada na američke gradove Njujork i Washington 11. septembra 2001. godine.

Nakon 11. septembra 2001. godine Evropska komisija je dozvolila pružanje pomoći kompanijama kako bi bila kompenzovana šteta direktno nastala poslije napada čime je omogućeno da aviokompanije koordinišu punim kapacitetom.

Zabrana letova uvedena je usljed zabrinutosti da bi pepeo, koji je mješavina stakla, pijeska i djelića stijena, mogao uzrokovati ozbiljnu štetu na avionskim motorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: