{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješno zatvorena pukotina u naftnom izvoru

S
4.8.2010. u 09:42
0
3
Uspješno zatvorena pukotina u naftnom izvoru
0
Uspješno zatvorena pukotina u naftnom izvoru
Foto: AP
Procedurom, kojom je predviđeno trajno zatvaranje oštećenog naftnog izvora u Meksičkom zaljevu, postignut je željeni ishod, navodi se u saopštenju britanske kompanije "British Petroleum".
"Pritisak u izvoru sada je pod kontrolom hidrostatičnog pritiska mulja, što je bio željeni ishod procedure zatvaranja", ističe se u saopštenju.

Prema proceduri u koju spada upumpavanje teškog mulja u probijeni izvor nafta se gura nazad u početni izvor.

Uspjeh zatvaranja pukotine došao je 106 dana nakon eksplozije na naftnoj latformi "Deepwater Horizon" u Meksičkom zaljevu nakon čega je izbila najveća naftna mrlja u istoriji. Od eksplozije je poginulo 11 radnika platforme koja je bila pod kontrolom britanske kompanije.

Oko 4,9 miliona barela nafte ugrozilo je podmorski život u Meksičkom zaljevu ali i priobalne zajednice koje uglavnom žive od ribolova.

U saopštenju se dodaje da su inžinjeri britanske kompanije tokom procedure osam časova upumpavali blato i u toku je praćenje dešavanja u izvoru kako bi utvrdili da li će ostati zatvoren.

Zavisno od rezultata nadzora izvora moguće je da će biti potrebno i novo upumpavanje.

Iz "British Petroleuma" se ističe da će nastaviti rad sa američkim zvaničnikom zaduženim za raščišćavanje naftne mrlje kako bi bili "utvrđeni sljedeći postupci u koje spada i procjena da li je potrebno, istim putem kao i mulj, upumpavati i cement".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: