Meksički zaljev
0

BP zaustavio istjecanje nafte, šteta oko milijardu dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šuta je ubrizgana u naftnu bušotinu kako bi se zaustavilo istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu, objavila je u petak britanska naftna tvrtka British Petroleum (BP), koja ističe da će se konačan rezultat znati tek za 48 sati.

Ubrizgavanje šute pod visokim tlakom dio je postupka koji je BP počeo u srijedu i tokom kojega u bušotinu ubrizgava smjesu vode i krutih tvari prije nego počne njezino zatvaranje, rekao je za američku stanicu ABC izvršni direktor BP-a Tony Hayward.

Dodao je da treba pričekati "barem 48 sati" kako bi se znalo hoće li se potvrditi uspješnost različitih operacija zatvaranja.

BP je također saopćio u petak da se šteta zbog istjecanja nafte nakon nesreće popela na gotovo milijardu dolara, u času kad radnici tvrtke i dalje pokušavaju zatvoriti bušotinu.

"Šteta se do danas popela na oko 930 miliona dolara" ili više od 750 miliona eura, navodi BP u saopćenju i dodaje da procjena uključuje sve dosadašnje troškove u vezi s istjecanjem nafte (troškove sprečavanja širenja mrlje, čišćenja, odštete zemljama pogođenim onečišćenjem i unesrećenima, troškovi zatvaranja bušotine i drugo).

Procjena štete nakon eksplozije i potonuća platforme Deepwater Horizon strmoglavo je rasla kako su prolazile sedmice i sada je trostruko viša od početne koja je iznosila 350 miliona dolara.

BP je ujedno potvrdio da se radovi na zatvaranju bušotine ubrizgavanjem tekućine nastavljaju kako bi se nafta zadržala u bušotini, nakon čega će početi njeno betoniranje.

Izvršni direktor tvrtke Tony Hayward, prenosi Hina, rekao je da se takav postupak zatvaranja "još nije izvodio na takvoj dubini" (1.500 metara pod morem) i da konačan uspjeh "nije zagarantovan".

Podsjetio je da BP priprema druge postupke ako zatvaranje ne uspije, kao što je postavljanje "zvona".