Njemačka
0

Uspješan razvoj ekonomije bez nuklearne energetike

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iako će demontaža atomskih centrala u Njemačkoj i rješavanje problema skladištenja radioaktivnog otpada trajati više desetljeća i koštati desetke milijardi eura, ta zemlja nema drugu alternativu.

Premda su planovi Njemačke o postupnom odustajanju od atomske energetike za mnoge pogrešni, veliki broj stručnjaka je uvjeren da je zaustavljanje atomskih centrala ispravan put, a u dugoročnoj perspektivi ne samo ekološki već i ekonomski unosan.

Što duže rade, atomski reaktori stvaraju više visokoradioaktivnog otpada, čije sigurna pohrana još nije riješena, izjavio je Stefan Alt, ekspert za sigurnost atomskih centrala i nuklearne tehnologije iz Instituta za primijenjenu ekologiju.

Alt je u ekskluzivnom intervjuu za njemačku medijsku kuću Deutsche Welle (DW) podsjetio da je u fazi demontaže 16 atomskih centrala, što je veoma težak, dug i skup proces.

Za demontažu svake centrale angažira se do 700 visokokvalificiranih stručnjaka i tehnički personal, a radovi mogu koštati oko 750 miliona eura. Službeno, cijena demontiranja reaktora je približna visini troškova njegove izgradnje.

Po zakonu, njemački proizvođači nuklearne energije su obavezni u posebni fond ulagati sredstva za demontažu reaktora, podsjetio je Alt. Od "skidanja" s mreže do potpune demontaže atomske centrale može proći u prosjeku 15-20 godina.

Gorivi elementi iz aktivne zone reaktora moraju prvo biti ohlađeni, a njihova radioaktivnost smanjena, zbog čega se reaktor demontira dugo nakon skidanja centrale s mreže. Gorive elemente izvlače specijalni roboti, a ozračeni objekti atomske centrale moraju proći deaktivaciju.

Njemačka je usavršila tehnologije za demontiranje atomskih centrala, jer je po ujedinjenju u tzv. "novim zemljama" počeo proces zaustavljanja reaktora izgrađenih još u vrijeme postojanja Istočne Njemačke.

Za ove potrebe osnovana je specijalna tvrtka Energiewerke Nord u državnom vlasništvu, koja je za 20 godina stekla iskustvo za demontiranje nuklearnih reaktora. Stručnjaci Energiewerke Norda uspješno rade i u Rusiji i sudjeluju u reciklaži otpisanih atomskih podmornica.

Za sada nema preciznog odgovora koliko će Njemačku koštati demontaža svih atomskih centrala, a eksperti za atomsku demontažu preliminarno procjenjuju da će biti potrebno oko 60 milijardi eura.

Nezavisni promatrači navode manju sumu, zamjerajući proizvođačima atomske energije da namjerno uvećavaju podatke kako bi zastrašili porezne obveznike i potrošače.

Energetski koncerni koji eksploatiraju atomske centrale u Njemačkoj akumulirali su do sada u fondu za demontiranje reaktora oko 30 milijardi eura. Čak i ukoliko ova suma bude dovoljna za demontiranje svih elektrana, ne treba zaboraviti troškove reciklaže i skladištenja iskorištenog goriva.

U Njemačkoj je do sada stvoreno oko 12.000 tona visokoradioaktivnog otpada i nekoliko stotina tisuća tona otpada slabe i srednje radioaktivnosti.

Otpad je nastao u procesu proizvodnje atomske energije, s tim što se mnogi kontejneri nalaze na teritoriji samih elektrana ili u privremenim spremištima, jer u Njemačkoj nije riješen problem stalnog skloništa za visokoradioaktivni nuklearni otpad.

S te tačke gledano, Njemačka je odustajanjem od nuklearne energetike napravila pravi izbor, dokazujući da se industrijski razvijena zemlja može odreći energetskog izvora koji za njezine stanovnike nije dovoljno siguran, zaključio je DW.