Odluka Vlade
0

Njemačka zatvara stare nuklearke

SRNA
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Njemačka će do juna zatvoriti svih sedam nuklearnih elektrana koje su puštene u rad prije 1980. godine, saopštila je danas Vlada.

Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je ovu odluku na konferenciji za novinare i nije precizirala da li će ove centrale biti zatvorene privremeno ili zauvijek.

Poslije sprovođenja ove odluke, u Njemačkoj će ostati aktivno još samo deset reaktora za proizvodnju električne energije, u skladu sa moratorijumom koji je usvojen u vrijeme alarmantnog stanja u japanskoj centrali Fukušima poslije snažnog zemljotresa.

"Elektrane koje su puštene u rad prije kraja 1980. godine biće zatvorene u vrijeme trajanja moratorijuma", rekla je Merkelova. Ona je naglasila da je ovo samostalna odluka Vlade i da nije postignut nikakav dogovor sa operatorima ovih atomskih centrala.

Merkelova je zaprepastila njemačke političare kada je juče suspendovala nepopularnu odluku usvojenu jesenas o produženju rada 17 njemačkih nuklearnih elektrana za još četiri godine.

Opozicija i mediji smatraju da kancelarka ovim potezom pokušava da izbjegne katastrofalan poraz na regionalnim izborima kasnije ovog mjeseca.

Poslovni lideri upozorili su na oprez pri donošenju velikih odluka o nuklearnim elektranama, koje proizvode četvrtinu energije koju troši Njemačka.