Veća efikasnost
7

Uskoro kreću testiranja kombinacije Oxfordove vakcine i ruskog Sputnika V

V.K.
Iz kompanije prihvatili ruski prijedlog/Ilustracija:Shutterstock
Iz kompanije prihvatili ruski prijedlog/Ilustracija:Shutterstock
Britanska farmacetuska kuća AstraZeneca objavila je kako će uskoro početi saradnju sa ruskim Gamaleya institutom o kombinacijama Oxfordove i Sputnikove vakcine protiv koronavirusa.
Ovu odluku u kompaniji AstraZeneca donijeli su nekoliko sedmica nakon što je ruski institut predložio kombinaciju ove dvije vakcine koje bi na taj način imale mnogo jači efekat na imunitet i znatno bi poboljšali odgovor imunog sistema na koronavirus.

"Mogućnost kombiniranja različitih vakcina protiv koronavirusa može biti korisno za zaštitu protiv virusa ali i za lakšu distribuciju samih vakcina.Zbog toga je važno istražiti različite kombinacije vakcina kako bi se programi imunizacije učinili fleksibilnijim, omogućavajući liječnicima veći izbor u vrijeme pandemije koronavirusa", saopštili su iz kompanije AstraZeneca.

Nakon odluke kompanije AstraZeneca, oglasili su se i iz Ruskog investicijskog fonda koji je finansirao projekat ruske vakcine Sputnik V.

"Odluka AstraZenece da provede klinička ispitivanja koristeći i Sputnik V kako bi povećala efikasnost vlastite vakcine važan je korak ka ujedinjenju napora u borbi protiv pandemije", rekao je Kirill Dmitriev, izvršni direktor Ruskog investicijskog fonda.