Za bolje djelovanje
3

Rusi predložili kombinovanje vakcina Sputnik V i AstraZeneca

A. B.
Kombinacija vakcina se može pokazati važnom prilikom revakcinacije, Ilustracija: Shutterstock
Kombinacija vakcina se može pokazati važnom prilikom revakcinacije, Ilustracija: Shutterstock
Tim koji je radio na razvoju ruske vakcine protiv korone Sputnik V, pozvao je na saradnju sa timom koji razvija britansku AstraZenecu pri čemu su predložili kombinovanje do sada efikasnih tvari iz njih.
Naime, Rusija je nedavno objavila da je vakcina Sputnik V efikasna 92 posto u zaštiti ljudi, a britanska AstraZeneca (oxfordska vakcina) do 90 posto.

"Ako se odluče za novo kliničko ispitivanje, predlažemo da se isproba režim kombinovanja AstraZeneca vakcine sa Sputnik V humanim adenovirusnim vektorom kako bi se povećala efikasnost. Kombinacija vakcina se može pokazati važnom prilikom revakcinacije", napisali su na Twitteru iz tima koji razvijaju Sputnik V vakcinu.

AstraZeneca je najavila da bi do kraja godine mogla imati čak 200 miliona doza svoje vakcine, a ona je upravo jedno od najvećih nada za mnoge zemlje u razvoju zbog niske cijene i lakšeg transporta na temperaturama standardnog frižidera.

Sa 2.187.990 infekcija, Rusija ima četvrti najveći broj slučajeva koronavirusa u svijetu, iza SAD-a, Indije i Brazila, piše Reuters.

Međutim, AstraZeneca i Oxford su priznali da su napravili grešku tokom testiranja vakcine protiv koronavirusa, što pokreće mnoga pitanja o preliminarnim rezultatima koje su objavili. Shodno tome, bit će potrebna dodatna istraživanja i ispitivanja njene efikasnosti, što je potvrdio i direktor AstraZenece Pascal Soriot.

Glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance je rekao da je glavna poenta AstraZeneca vakcine da djeluje, nakon što je upitan o gore navedenim sumnjama.

"Glavni rezultat je da vakcina djeluje i to je ono što pruža posebno uzbuđenje", rekao je Vallance tokom brifinga s premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom.