Svijet
17

Uskoro glasanje: Idaho bi mogao postati kršćanska država

Klix.ba
Članovi Republikanske partije (GOP) u američkoj saveznoj državi Idaho u utorak su predložili proglašenje te države "kršćanskom".

Rezolucija koja će se naći na izglasavanju neće biti obavezujuća, tj. neće utjecati na zakone i pravila unutar državne legislature. Ukoliko prijedlog dobije većinu glasova, on će biti samo deklarativne prirode.

Prijedlog za proglašenje kršćanske države, kako kažu predstavnici Republikanaca, ima temelje u judeo-kršćanskoj tradiciji američke Deklaracije o nezavisnosti, gdje se sav autoritet i moć, prema riječima predlagača, prepoznaje u Bogu.

"Mi smo kršćanska zajednica u kršćanskoj državi i Republikanska partija je kršćanska partija. Važno je da kršćani napokon ustanu i ponosno kažu ko su", rekao je Jeff Tyler, član GOP-a i zastupnik ideje o kršćanskoj državi.

S druge strane, Republikanci kao što je Bjorn Handeen protive se bilo kakvom dokumentu ili usvajanju dokumenta koji bi državi dozvolio da definiše kršćanstvo.

"Ne želim da nas vjera razdvaja već da nas sloboda spaja", rekao je Handeen koji je naglasio da je prijedlog o rezoluciji došao iz male zajednice koja ima cilj da izaziva podjele.