{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usaglašen tekst rezolucije o snažnoj osudi Šešeljevih aktivnosti

F
26.11.2014. u 17:54
5
37
Usaglašen tekst rezolucije o snažnoj osudi Šešeljevih aktivnosti
5
Usaglašen tekst rezolucije o snažnoj osudi Šešeljevih aktivnosti
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Zastupnički klubovi u Evropskom parlamentu usuglasili su u srijedu prijedlog teksta rezolucije u kojoj bi trebali snažno osuditi ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja nakon što je pušten na privremenu slobodu.
Evropski parlament u četvrtak će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljati i glasovati o rezoluciji "Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja".

Inicijativu za tu rezoluciju pokrenuo je zastupnik Andrej Plenković, a podržali svi hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu. Većina zastupničkih klubova proteklih je dana izišla s vlastitim prijedlozima rezolucije, a u srijedu je usaglašena verzija o kojoj će se raspravljati u četvrtak.

Tokom usaglašavanja bilo je dosta pokušaja da se razvodni rezolucija, ali na kraju su inicijatori uspjeli zadržati u prijedlogu rezolucije najveći dio onoga što su htjeli reći.

Prema prijedlogu rezolucije, Evropski parlament će snažno osuditi Šešeljevu ratno-huškačku retoriku, poticanje na mržnju i ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija, pokušaje da se Srbiju skrene s njezina evropskog puta".

Također se izražava žaljenje zbog Šešeljevih provokativnih javnih aktivnosti i ratne retorike od njegova puštanja na privremenu slobodu, "što je obnovilo psihičke rane rata i zločina počinjenih početkom 1990-tih".

U prijedlogu rezolucije se kaže da bi Šešeljeve nedavne izjave mogle potkopati napredak u regionalnoj saradnji i pomirenju i ugroziti napore učinjene posljednjih godina.

U rezoluciji bi se trebalo podsjetiti Srbiju na njezine obveze o suradnji s Haaškim sudom i na obveze koje ima kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU te izražava zabrinutost zbog izostanka odgovarajuće političke reakcije i legalnog odgovora od strane srbijanskih vlasti.

Od srbijanskih vlasti i demokratskih stranaka zatražit će se da "osude bilo kakvu javnu demonstraciju govora mržnje, ratne retorike te da promiču zaštitu manjina i kulturnih prava".

Također se od Srbije traži da "preispita je li Šešelj prekršio srbijanske zakone te da pojača i u potpunosti primjeni zakone koji zabranju govor mržnje i poticanje na nasilje".

U tekstu se poziva Haaški sud i tužilaštvo da preispitaju jesu li ispunjeni kriteriji za privremno puštanje na slobodu s obzirom na nove okolnosti te kritizira različita praksa ICTY-a u pogledu privremenog puštanja na slobodu.

Kaže se da je povjerenje u ICTY oslabljeno "Šešeljevim neprihvatljivim i uvredljivim javnim izjavama".

ICTY se poziva da poduzme sve mjere kako bi se ubrzali svi procesi te ga se podsjeća da je privođenje pravdi počinitelja zločina nužan uvjet za istinski i trajni proces pomirenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: