|

Evropski parlament: Hitna rezolucija o Šešelju

Evropski parlament: Hitna rezolucija o Šešelju
21
S
SRNA
20.11.2014. u 16:53
163
komentara
21

dijeljenja
Evropski parlament: Hitna rezolucija o Šešelju Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Evropskom parlamentu usvojen je prijedlog Kluba Evropske narodne stranke o uvrštavanju na dnevni red Evropskog parlamenta hitne rezolucije o Vojislavu Šešelju.
Cilj ove hitne rezolucije je, kako se navodi, osuda ponašanja i ratno-huškačke retorike haškog optuženika Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Haškog tribunala o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Evropski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritoriju drugih država zagovaranjem projekta "Velike Srbije", uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i saradnje među zemljama u regiji, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Prijedlog je usvojen na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, na sjednici u Briselu.

Danas započinje rad na usaglašavanju teksta rezolucije, a na plenarnoj sjednici u Strazburu 27. novembra biće održana rasprava i potom glasanje.
Prijavi grešku


Komentari (163)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...