Glasanje 16. jula
2

Ursulu von der Leyen bi Zeleni mogli dovesti na mjesto predsjednice Evropske komisije

I.Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski parlament će u narednih deset dana odlučiti hoće li prihvatiti Ursulu von der Leyen, dosadašnju njemačku ministricu odbrane, za novog predsjednika Evropske komisije. Zeleni bi mogli napraviti prevagu.

Danas u Briselu, sutra u Berlinu, sljedećeg ponedjeljka ponovno u Briselu, uskoro u Parizu. Raspored Ursule von der Leyen, koju su šefovi država i vlada u utorak navečer neočekivano predložili za predsjednicu Evropske komisije, poznaje samo jedno: jurnjavu kroz gradove najvažnijih institucija i centara moći Evropske unije, piše Der Standard.

Njen jedini cilj: po svaku cijenu dobiti većinu među 751 zastupnikom u Evropskom parlamentu, odnosno najmanje 376 glasova, bez obzira na to koliko zastupnika sudjeluje u glasanju ili je suzdržano. Svaki se glas broji. Ostalo joj je samo 10 dana. Glasanje će biti održano 16. jula.

Takvu većinu trenutno teško može zadobiti, naročito nakon haosa na samitu za izbor paketa čelnika Evropske unije. Zeleni su strogo protiv potvrde kandidata za Evropsko vijeće Charlesa Michela. Kažu da su evropskim izborima ignorisani vrhunski kandidati, a demokratizacija spriječena. Desničarske stranke su također protiv.

Socijaldemokrati podijeljeni

"Socijaldemokrati su trenutno podijeljeni", kaže insajder za Der Standard, poručivši da su ogorčeni jer je ignorisan njihov najbolji kandidat Frans Timmermans. Njemački zastupnici u Evropskom parlamentu i SPD se, prema pisanju Der Standarda, mobiliziraju protiv Leyen, pa je moguć koalicijski raskol u Berlinu.

Ni u Evropskoj narodnoj stranci ništa nije zagarantovano. No, Von der Leyen je započela svoju malu promotivnu turneju u Evropskom parlamentu prije dva dana. Bila je to, zapravo, igra unutar u EPP grupe, koja je obećala punu podršku.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, također kršćanski demokrata, u četvrtak je pozvao EU parlamentarce da pristanu na predloženi paket čelnika EU. Nijemica je u to vrijeme već bila u Briselu s aktuelnim predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Toplo ju je primio uz snažan zagrljaj.

Potom je, tačnije danas, kritikovao način na koji su lideri EU izabrali kandidate za njegovog nasljednika i druge najviše funkcije u EU za narednih pet godina, poručivši da "proces nije bio veoma transparentan".

Podrška Zelenih, podrška istočnih Evropljana

U podršci Zelenih, i istočnih Evropljana, leži odgovor na pitanje da li će Leyen dobiti potreban broj glasova za izbor na mjesto predsjednice Evropske komisije. Osim nje, Charles Michel je kandidat za čelnika Evropskog vijeća, Christine Lagarde za vodstvo Evropske centralne banke, a Josep Borrell za funkciju visokog predstavnika za vanjsku politiku.

"Zeleni i istočni Evropljani također moraju biti više uključeni u politički proces", rekao je Tusk, prenosi Der Standard.

Von der Leyen je već kontaktirala vođe Zelenih, Ska Keller i Philippa Lambertsa. U ponedjeljak će doći u Green Group u Briselu i iznijeti svoju ponudu. Keller je uvijek naglašavala da su ljudi manje važni od sadržaja, kao što su klimatske promjene i više demokratije.

Zeleni, sa 73 zastupnika, četvrta su po veličini grupacija u Evropskom parlamentu. Ukoliko Leyen ne dobije ukupno 376 glasova od zastupnika EPP-a (182), liberala (108) i socijaldemokrata (153 mjesta), Zeleni bi mogli odlučiti da li će Leyen postati predsjednica Evropske komisije.