Druga godišnjica rata
90

Ursula von der Leyen stigla u Kijev i poslala snažnu poruku za Ukrajinu

A. L.
Von der Leyen u Kijevu
Von der Leyen u Kijevu
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovala je danas u Kijev na obilježavanje druge godišnjice ruskog rata protiv Ukrajine.

"U Kijevu povodom obilježavanja druge godišnjice rata Rusije protiv Ukrajine. I da proslavimo izuzetan otpor ukrajinskog naroda", napisala je von der Leyen na mreži X.

Kako je dodala, Evropska unija više nego ikad stoji uz Ukrajinu - finansijski, ekonomski, vojno i moralno.

"Dok zemlja konačno ne bude slobodna", dodala je von der Leyen.

U međuvremenu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina 2024. godine planira ne samo da se brani, već i da pripremi novu kontraofanzivu.

Govoreći o ciljevima za ovu godinu u intervjuu za FoxNews, Zelenski je istakao da je u konfrontaciji sa zemljom poput Rusije čak i odbrana veliki zadatak i izazov.

On je naglasio da se u kontraofanzivi mora razmišljati i o životima boraca, jer će ubrzani pokret znači gubitak ljudi, a ako Ukrajina izgubi vojnike, izgubit će sve.

"Odbrana je zadatak broj jedan. Nastavit ćemo našu uspješnu historiju na Crnom moru. Neću ulaziti u detalje, ali oni, Rusi, čekaju iznenađenja. Jug je važan. Veoma je važna i odbrana istoka, gdje imaju više od 200 hiljada vojnika. I, naravno, pripremit ćemo novu kontraofanzivu, novu operaciju. Naravno, ne kažem da ćemo samo stajati. Zavisi od mnogo stvari", rekao je.

Na pitanje da li bi prethodna kontraofanziva bila uspješnija da je Ukrajina na vrijeme dobila potrebno oružje, Zelenski je pozvao da se ne govori o prošlosti, ali je potvrdio da su Ukrajini potrebni sistemi Patriot za zaštitu neba, sistemi dugog dometa sa dometom od 300 km i slično. Kazao je da o tome razgovara sa partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema riječima predsjednika, sada situacija na ratištu nije fer, odnosno snage nisu jednake.