Humanitarna pomoć
0

Ursula von der Leyen kazala da bi već za vikend mogao početi funkcionisat pomorski koridor za Gazu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će koridor pomorske pomoći za Gazu početi s radom ovog vikenda s probnom pošiljkom koja će napustiti Kipar već u petak.

Najava šefice Evropske komisije dolazi nakon što je SAD rekao da će postaviti privremenu luku u Gazi. UN kaže da je četvrtina stanovništva Gaze na rubu gladi i da djeca umiru od gladi.

Izrael negira da je ometao pomoć i optužuje humanitarne organizacije da je nisu distribuirale.

Govoreći na Kipru, gospođa von der Leyen rekla je da se Gaza "suočava s humanitarnom katastrofom" i da će morski koridor omogućiti dostavu velikih količina dodatne pomoći.

Pilot pošiljka pomoći došla bi u koordinaciji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i organizacijom za pomoć Svjetske centralne kuhinje.

Biden je u četvrtak rekao da će američka vojska izgraditi pristanište za prijevoz zaliha s brodova na moru do obale, ali su američki dužnosnici rekli da će za njegovo postavljanje biti potrebno "nekoliko sedmica".

Operacija, za koju je rekao da neće uključivati američke trupe na terenu u Gazi, omogućit će velikim brodovima dostavu hrane, vode, lijekova i privremenih skloništa. Početne pošiljke stizat će preko Kipra, gdje će se održati izraelska sigurnosna inspekcija.

"Privremeni pristan omogućit će golemi porast količine humanitarne pomoći koja svakodnevno stiže u Gazu", rekao je Biden.

Dodao je da Izrael mora "odraditi svoj dio" dopuštajući da više pomoći uđe na teritorij i da "osigura da humanitarni radnici ne budu uhvaćeni u unakrsnoj vatri".

"Humanitarna pomoć ne može biti drugorazredna stvar ili adut u pregovaranju", kazao je Biden.