UN
0

Ured za vanzemaljce dobio novu, tolerantniju šeficu

FENA
Mazlan Othman
Mazlan Othman
Malo poznato tijelo Ujedinjenih nacija (UN), Ured za vanzemaljske poslove (UNOOSA), dobila je novog šefa, malezijsku astrofizičarku Mazlan Othman, koja zagovara tolerantniji pristup u komunikaciji s vanzemaljcima, piše londonski Sunday Times.

List navodi da nova šefica UNOOSA, nekadašnja direktorica malezijske nacionalne svemirske organizacije, ima zaduženje da koordinira odgovore Zemljana na prvi kontakt s venzemaljcima, a da je njen prvi zadatak zaštita vanzemaljca od nas, a ne obratno.

Prema Sporazumu o vanzemaljskim entitetima iz 1967, članice UN-a složile su se da zaštite Zemlju od kontaminacije "sterilisanjem" vanzemaljaca, ali se Othman zalaže za tolerantniji odgovor.

Kako ona sama objašnjava, naučnici se posljednjih godina - nakon otkrića stotina novih planeta oko drugih zvijezda poput Sunca, na kojima je moguć život - sve više bave pitanjem kako odgovoriti na eventualni bliski susret s vanzemaljskim bićima.

Organizatori predstojeće konferencije u Engleskoj na ovu temu smatraju da bi susret s vanzemaljskim oblicima života imao ogromne posljedice po život na Zemlji, za šta je potrebno političko vodstvo UN-a.

Times navodi da UNOOSA ima ogranke u Beču, Bonnu i Pekingu, gdje radi visoko obučeno međunarodno osoblje.