Svijet
0

Uragan Matthew došao do Haitija, vjetrovi pušu brzinom od 230 km/h

Klix.ba
Matthew, najjači uragan koji je pogodio područje Kariba u posljednjih deset godina stigao je večeras u na obale Haitija sa svojim vjetrovima od 230 kilometara na sat koji prijete razoriti priobalna naselja.

Kako piše Reuters, najmanje jedna osoba je poginula, a nevrijeme čupa drveće i krovove kuća i zgrada. Centar Uragana prešao je preko sjevernog dijela zemlje, a predviđa se da će padavine ojačati dok se Matthew kreće prema obalama Bahama i Kube.

Sirene za uzbunu oglasile su se na jugoistoku savezne američke države Florida koja dolazak uragana očekuje kasno u srijedu. Matthew je trenutno okarakterisan kao uragan četvrtog nivoa, a potpuni izvještaji o šteti i stanju stanovništva u pogođenim ostrvima još uvijek nisu dostupni.

Pretpostavlja se da će u naredna 24 sata Matthew ispustiti i do 100 centimetara padavina po metru kvadratnom. Centar uragana kreće se brzinom od oko 17 kilometara na sat.

Haiti je država koja još uvijek osjeti posljedice razornog zemljotresa koji je 2010. godine usmrtio 200.000 stanovnika ove siromašne zemlje Sjeverne Amerike. Pored Haitija, uragan gotovo identično utječe na vremenske prilike u Dominikanskoj Republici.