Svijet
8

Uragan Gonzalo pogodio Bermude: Obustavljen javni prevoz, škole zatvorene, stanovnici bez struje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Uragan Gonzalo pogodio je područje Bermuda kasno sinoć sa vjetrovima koji su puhali brzinom 177 kilometara na sat. Najgora situacija je bila na aerodromu za koji je izdato upozorenje zbog naleta vjetra koji su ugrožavali živote.

Elektrodistribucija Bermude potvrdila je da je najmanje 30.600 domaćinstava bez električne energije, što je oko 85 posto njihovih klijenata.

Meteorolozi su najavili da će uragan Gonzalo harati Bermudskim ostrvima najmanje šest sati a da će vjetrovi dostići jačinu i do 200 kilometara na sat. Svi koji žive u niskim područjima morali su se izmjestiti na viša.

Škole i međunarodni aerodrom je zatvoren, prekinut je javni prevoz, a ne voze ni trajekti. Vlasti su evakuirale dva hotela na južnoj obali Bermuda još u četvrtak. Gosti su ili otišli kućama ili se prebacili u drugi hotel.

Zbog uragana predviđaju se izuzetno visoki i opasni po život valovi duž istočen obale zbog čega je zabranjeno plivanje i surfanje.

Uragan Gonzalo počeo je slabiti, a nakon Bermuda krenut će prema istočnoj Kanadi.

Još nema podacima o eventualnim žrtvama niti kolika je materijalna šteta.

Posljednji put Bermude je pogodio uragan Fabia 2003. godine koji je bio kategorije 3. Smrtno je stradalo četvero ljudi, te je izazvao višemilionsku materijalnu štetu.