|

Uragan Dorian ojačao u četvrtu kategoriju, na Floridi proglašeno vanredno stanje

Uragan Dorian ojačao u četvrtu kategoriju, na Floridi proglašeno vanredno stanje
40
L. K.
31.8.2019. u 10:56
29
komentara
40

dijeljenja
Uragan Dorian ojačao u četvrtu kategoriju, na Floridi proglašeno vanredno stanje Foto: AFP (Foto: AFP)
Američki Nacionalni centar za uragane je na svom zvaničnom Twitteru objavio kako je uragan Dorian prešao u četvrtu kategoriju, te tako postao izrazito opasan. Trenutno se kreće 225 kilometra na sat, a Florida se priprema na udar.
Uragan četvrte kategorije može izazvati veliku katastrofu, te uništiti građevine, drveća, električne vodove za struju i u potpunosti poharati područje te ga učiniti neuslovnim za život. Očekuje se da će uskoro pogoditi Floridu, čiji su stanovnici upozoreni da pripreme zalihe vode i hrane prije nego se udar dogodi.


Udar uragana četvrte kategorije bit će najjači uragan od 1992 . godine, kada je Floridu pogodio uragan Andrew koji je isprva proglašen uraganom četvrte kategorije, da bi nekoliko godina kasnije bilo rečeno kako se ipak radilo o petoj kategoriji. U tom je udaru život izgubilo 26 ljudi.

Kretanje uragana aktivno se prati iz svih dijelova svijeta, a vanredno stanje proglašeno je, osim na Floridi, i na Bahamima i u Georgiji.

"Mislim da sa velikom sigurnošću možemo reći da će to biti veoma jak uragan. Zamolio bih sve stanovnike Floride da se pripreme za višednevnu oluju", kazao je guverner Floride Ron DeSantis.

Nacionalna garda kazala je kako se udari mogu očekivati već u nedjelju ujutro, kada će sa sobom donijeti jake vjetrove jačine tropske oluje.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...