Svijet
6

Uprkos primirju: Assadove snage nastavile napade na sirijsku opoziciju

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Iako je dogovor Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije o primirju u Siriji stupio na snagu sinoć u ponoć, snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nastavile su sa napadima na opoziciju u Halepu, Homsu, Deri, Hami i Latakiji. Poslije ponoći nije bilo napada ruskih zračnih snaga.

Prema informacijama do kojih je došao novinar Anadolije, snage Assadovog režima koje podržava Hezbollah, poslije ponoći su izvele napade na predrgađe Homsa Telbise, predgrađe Halepa Anadan, mjesto Yadudue u blizini grada Dere, kao i na nekoliko predgrađa Damaska i Hame.

Assadove snage nastavile su i sa napadima na regiju Turkmendag, tačnije na sela Kelez i Karamanli, koja se nalaze sjeveroistočno od sirijskog grada Latakija.

Poslije ponoći došlo je i do žestokih sukoba sjeverno od Rakke između terorista IDIL-a i PYD-a, ogranka terorističke organizacije PKK u Siriji.

Ruske avioni su samo nekoliko minuta prije nego što je primirje stupilo na snagu, bombardovali sela Kafr i Hamra, sjeverno od Halepa. U ovim napadima poginulo je najmanje 10 osoba. Nakon stupanja primirja nije zabilježen niti jedan napad ruskih aviona u Siriji.

U Ženevi je u petak u večernjim satima održan sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG) u cilju postizanja primirja u ratom pogođenoj Siriji. Sastankom su predsjedavali Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija, a glavna tema razgovora su bili uvjeti pod kojima bi sukobi u Siriji bili okončani.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak prihvatilo nacrt rezolucije kojom se podržava najavljeno okončanje sukoba u Siriji u petak u ponoć.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija su u ponedjeljak postigle dogovor o primirju u Siriji koji je stupio na snagu sinoć u ponoć. Navodi se da se primirje ne odnosi na terorističku organizaciju ISIS i Front Nusra, ogranak al-Qaeda u Siriji.

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje pet godina.

Rat u Siriji je počeo u proljeće 2011. godine, kada su se sukobile režimske snage predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenici koji Assada žele svrgnuti s vlasti.