Svijet
3

Uprkos porazu, Clinton vodi u glasovima biračkog tijela

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Uprkos porazu na predsjedničkim izborima održanim u utorak, Hillary Clinton ima tijesno vodstvo u glasovima koje je osvojila od biračkog tijela, uz još nekoliko miliona glasova kojiu trebaju da se prebroje.

Dok se još glasova treba prebrojati, Clinton nije zagarantirano da će zadržati vodstvo. Većina neodlučenih glasova pojavila se, ipak u saveznim državama naklonjenijim Demokratskoj stranci. Države California, Washington, New York, Oregon i Maryland također imaju veliki broj neodlučnih glasača. Clinton je pobijedila u svim tim državama.

Uz skoro 125 miliona prebrojanih glasova, statistika Associated Pressa pokazuje da je Clinton osvojila 47,7 posto a novoizbrani predsjednik Donald Trump 47,5 posto glasova američkih građana s pravom glasa.

Građani ne biraju kandidate na klasičan način već glasom za kandidata angažuju elektore koji se potom razvrstavaju po procentu dobijenih glasova kandidata po državi. Onaj kandidat koji dobije najveći broj elektora (npr. 6 od 10) automatski osvaja saveznu državu i svi elektori naknadno postaju njegovi (10 od 10).

Elektorat čini 538 članova na nacionalnom nivou, a pobjedu će odnijeti onaj kandidat koji osvoji povjerenje 270 elektora.