Svijet
7

Uprkos odluci UN-a: Engleska i dalje prijeti Assangeu da će ga isporučiti Švedskoj

Klix.ba
WikiLeaks je zatražio da nalog za hapšenje osnivača Juliana Assangea bude odbačen nakon što je dobio podršku UN-a.

Assange je zatvoren u Ambasadi Ekvadora u zapadnom Londonu od juna 2012. godine, koja mu je garantovala politički azil.

Velika Britanija je rekla kako će 44-godišnjeg Australca uhapsiti kada izađe iz ambasade i predati ga Švedskoj kako bi se suočio s optužbama. Ali UN-ova radna grupa eksperata izjasnila se kako to znači da je Assange nezakonski zatvoren upravo zbog tih prijetnji.

Glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je rekao da će stvar postati vrlo ozbiljna ako Velika Britanija i Švedska ne povuku svoje naloge.

"Assange je sretan zbog rješenja ove situacije, ali još čeka potvrdu od UN-a. Ako je ovo rezultat očekujemo da Velika Britanija i Švedska povuku svoje naloge za hapšenje, da mu Britanija vrati pasoš i da slobodu", rekao je Hrafnsson.

Švedsko pravosuđe kazalo je kako ovo neće utjecati na njihovu istragu, dok je Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije saopćilo kako imaju obavezu da isporuče Assangea. Australija strahuje da bi Švedska mogla predati Assangea američkim vlastima zbog objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata na WikiLeaksu 2010. godine.

"Jasno smo kazali da Assange nikada nije zadržan mimo svoje volje u Velikoj Britaniji, već da on izbjegava hapšenje namjerno i bira da ostane u ambasadi. Optužbe za silovanje su još uvijek validne i postoji evropski nalog za hapšenje tako da je Velika Britanija dužna da preda Assangea Švedskoj", rekao je glasnogovornik Ministarstva sigurnosti te zemlje.

Assange bi trebao održati konferenciju za novinare tokom dana.