Svijet
0

Panel UN-a: Okončati progon Assangea i nadoknaditi mu načinjenu štetu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Panel Ujedinjenih nacija (UN) donio je odluku da je osnivač WikiLeaksa Julian Assange arbitrarno zatočen u Ambasadi Ekvadora u Londonu te su pozvali vlasti Švedske i Velike Britanije na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN-a koja je sastavljena od pet eksperata zaključila je da Assange ima pravo na slobodu kretanja, kao i na nadoknadu štete. U izvještaju je istaknuto da je Assange bio podvrgnut različitim oblicima lišavanja slobode. Prvo je kratko bio u zatvoru u Londonu, zatim u kućnom pritvoru i na kraju u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Panel UN-a je pozvao vlasti u Švedskoj i Velikoj Britaniji da još jednom razmotre slučaj Juliana Assangea koji ima pravo na sigurnost i fizički integritet.

Podsjećamo, Švedska traži izručenje Assangea kojeg se tereti da je seksualno zlostavljao dvije žene 2010. godine, što je Assange negirao. Međutim, on se plaši odlaska u Švedsku jer bi mogao biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete zbog objavljivanja povjerljivih informacija.

Assange je ranije izjavio da, ukoliko radna grupa UN-a odluči u njegovu korist, očekuje da mu se vrati pasoš i obustavi njegovo hapšenje, a ukoliko izvještaj grupe bude suprotan, on će se odmah predati.

Glasnogovornik premijera Velike Britanije Davida Camerona izjavio je da će Assange biti uhapšen bez obzira na odluku UN-a.