Sastanak u Budimpešti
16

Uprkos nesuglasicama Macron s Orbanom razgovarao o strateškoj autonomiji EU

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će sarađivati ​​s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na područjima od zajedničkog strateškog interesa tokom njegove posjete Budimpešti u ponedjeljak.

Iako je kazao da postoje političke nesuglasice s mađarskim liderom, Macron je ipak tražio zajednički jezik s Orbanom o strateškoj autonomiji Evrope.

Obraćajući se novinarima na samitu istočnoevropskih lidera u glavnom gradu Mađarske, Makron je priznao da ima "dobro poznata politička neslaganja" sa Orbanom.

Ipak, prije nego što Francuska preuzme rotirajuće predsjedavanje EU 1. januara 2022., Makron je rekao da je "spreman da razgovara o suverenitetu Evrope - šta to znači" sa mađarskim liderom. Orban je sa svoje strane rekao da je Evropi potrebna strateška autonomija u tri oblasti.

"Podržavamo politiku zajedničkih evropskih odbrambenih sposobnosti, nuklearne energije i snažnog evropskog poljoprivrednog sektora", rekao je.

Izvori neslaganja i napetosti između dvojice lidera uključuju prava LGBT osoba i imigraciju. Macron je prije nekoliko mjeseci ukazao na "kulturnu bitku" s Mađarskom i nekim od njenih susjeda, priznajući produbljivanje razdora sa sve asertivnijim neliberalnim liderima koji šteti koheziji EU.

Oblasti u kojima su dvojica lidera našla zajednički jezik uključuju poticanje EU da promoviše nuklearnu energiju i prizna je kao zelenu investiciju.

Francuski zvaničnici rekli su da će Macron sa Orbanom povećati poštovanje LGBT prava i vladavine prava. Evropska komisija optužuje Mađarsku da ne poštuje standarde EU o vladavini prava i demokratiji, optužbu koju Orban negira.

Makronov dnevni red u Mađarskoj uključivao je posjetu grobu filozofkinje Agnes Heller, Orbanove protivnice. Macron je upoznao Hellera prije njene smrti 2019. Ona je bila zagovornik liberalne demokratije i snažan kritičar Orbana, kojeg je optužila za podrivanje demokratije.

Rođena 1929. u Budimpešti, Heller je preživjela Holokaust, ali su većinu njene porodice ubili nacisti. Očekuje se da će Makron učestvovati na sastanku Višegradske grupe, u kojoj su lideri Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, a sastaće se i sa liderima mađarske opozicije.