Svijet
149

Upozorenje UN-a: Ukoliko Kobani padne, bit će to nova Srebrenica

Klix.ba
(Foto: AFP)
Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura upozorio je kako se u centru Kobanija nalazi najmanje 700 zarobljenih, uglavnom starijih osoba.

Mistura je dodao da uz spomenute građane, Kobani u svojoj okolini krije još najmanje 10.000 civila, javlja AFP.

On je rekao da će civili najvjerovatnije biti pogubljeni ukoliko grad padne u ruke IDIL-a, dodavši kako UN ne želi vidjeti još jednu Srebrenicu.

Mistura je apelovao vlastima Turske da dopuste Kurdima da brane grad od militanata Islamske države (IDIL). Naime, turska vojska na granici sa Sirijom ne dopušta Kurdima da pređu granicu kako bi se pridružili odbrani Kobanija.

Posljednje informacije govore o tome kako je IDIL zauzeo štab kurdskog otpora, ali kurdski zvaničnici to negiraju, piše BBC.

Kobani je u posljednjih mjesec dana postao najveće bojno polje na Bliskom istoku. Borbe u uzrokovale da hiljade Sirijaca, uglavnom Kurda, pobjegnu pred najezdom militanata IDIL-a zbog straha od egzekucija.

Kurdske snage otpora, koje su potpomognute američko-arapskom avijacijom, trebaju više naoružanja i municije kako bi nastavili odbranu strateški važnog grada.

Turska vojska nastavlja da posmatra događaje sa sigurne udaljenosti jer Ankara odbija da samostalno ulazi u kopneni sukob sa IDIL-om.