Svijet
131

Pentagon: Kobani visi o koncu, naši napadi nemaju željeni efekat

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Militanti Islamske države (IDIL) regrupišu i pojačavaju svoje snage u i oko opkoljene sirijske enklave u čijem se središtu nalazi grad Kobani.

IDIL-ov pritisak postaje sve jači, a američko-arapsko bombardovanje u ovom trenutku izgleda manje nego uspješno, piše New York Times.

Iako je očigledno prisustvo tenkova i artiljerije olakšalo ciljano bombardovanje saveznika, Pentagon je u petak priznao da čak 45 akcija iz zraka protiv mašinerije IDIL-a nije bilo dovoljno da se pričini znatna šteta i uspori napredovanje militanata.

"Kobani visi o koncu", izvijestio je neimenovani zvaničnik Pentagona dodavši da IDIL želi što prije zauzeti Kobani kako bi tu činjenicu iskoristio u propagandne svrhe.

Posljednje vijesti sugerišu da je štab kurdskih snaga otpora pao u ruke militanata IDIL-a, mada Kurdi negiraju takve navode.

I dok snage otpora daju sve od sebe kako bi spriječili pad grada, turske trupe stoje na sigurnoj udaljenosti i posmatraju dešavanja. Američke diplomate u Ankari vrše veliki pritisak na Recepa Tayyipa Erdogana, ali Turska za sada ne čini ništa.

Ta činjenica je uzrokovala nemire širom zemlje koji su do petka odnijeli 37 života.

Turske trupe zatvorile su granicu i ne dopuštaju Kurdima sa teritorije Turske da prijeđu na sirijsku stranu kako bi se uključili u odbranu grada.