|

Upozorenje Macronu stiglo iz Njemačke: Ne podrivaj NATO

Upozorenje Macronu stiglo iz Njemačke: Ne podrivaj NATO
29
S
SRNA
10.11.2019. u 16:08
53
komentara
29

dijeljenja
Upozorenje Macronu stiglo iz Njemačke: Ne podrivaj NATO Foto: EPA-EFE
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas usprotivio se podrivanju sigurnosne alijanse NATO-a što je do sada najoštriji odgovor Berlina na kritiku koju je iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron.
Macron je početkom sedmice za list The Economist rekao da je NATO "u stanju moždane smrti" zbog nedostatka koordinacije i nepredvidivosti američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Bilo bi pogrešno da podrivamo Alijansu. Bez SAD ni Njemačka ni Evropa nisu u stanju da se efikasno zaštite", napisao je Maas u kolumni za online izdanje Spiegela.

Maas je podržao poziv Macrona da se ojačaju vojne sposobnosti Evrope.

"Zato zajedno sa Francuskom radimo naporno da izgradimo Evropu koja će mnogo bliže sarađivati o pitanju sigurnosne politike", napisao je Maas.

On je upozorio da se EU i NATO ne smiju okretati jedni protiv drugih.

"Da, mi želimo snažnu i suverenu Evropu, ali kao dio snažnog NATO-a, a ne kao njena zamjena", smatra Maas.

Maas je pozvao na stvaranje Evropskog vijeća sigurnosti čija bi članica bila Velika Britanija, bez obzira na izlazak Londona iz EU.

On je dodao tu ideju razmatra sa svojim francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom, te naglasio da NJemačka planira da tokom svog predsjedavanja EU u drugoj polovini naredne godine predstavi okvir kao što je Evropsko vijeće sigurnosti.

Francuska tradicionalno ima dvosmislenu ulogu u NATO-u, tako, na primjer, nije učestvovala u strateškom vojnom planiranju Alijanse od 1966. do 2009. godine iako je jedan od osnivača. Ipak, komentari Macrona su neočekivani i to manje od mjesec dana pred samit Alijanse u Londonu 4. decembra, navodi Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (53)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...