"Žena kapetan"
16

Upoznajte Violu Amherd: Uvjerila je Švicarsku da su joj potrebni borbeni avioni, a sada postaje predsjednica

S. Š.
Viola Amherd stupila je na predsjedničko mjesto Švicarske 1. januara (Foto: EPA-EFE)
Viola Amherd stupila je na predsjedničko mjesto Švicarske 1. januara (Foto: EPA-EFE)
Dosadašnja ministrica odbrane, civilne zaštite i sporta Švicarske 61-godišnja Viola Amherd od Nove godine je i zvanično postala predsjednica Švicarske za naredni period.

Kao prva žena ministrica odbrane u Švicarskoj, Viola Amherd je pobijedila muške strukture moći u švicarskoj vojsci i sada je spremna da stupi u rotirajuće predsjedništvo zemlje.

Kada je Amherd 2018. godine izabrana u Savezno vijeće, izvršni ogranak vlade, uzela je ono što joj je dato: ministarstvo odbrane.

U poređenju sa drugim vladinim resorima, Federalno ministarstvo odbrane, civilne zaštite i sporta uvijek se smatralo teškim za upravljanje - tankerom koji je radio na autopilotu i nije mu trebao kapetan da ga vodi. Kao šefu resora, ministarska pozicija bila je u velikoj mjeri ograničena okvirnim uslovima koji su bili manje-više fiksirani.

Zatim je došla "žena kapetan", ona koja je postavljala kritična pitanja. U početku su se komandanti morali naviknuti na ovo, a mnogi su mislili da se Amherd može gurnuti u stranu. Možda, čak poslati i na neku drugu poziciju. Umjesto toga, ona je ostala.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kako funkcioniše vojska?

"Od dna do vrha, svaki nivo je filtriran, sve dok na vrhu nisu samo dobre vijesti", kaže Pirmin Schwander, vojni pukovnik i član desničarske Švajcarske narodne partije. Gotovo je nemoguće dobiti prave informacije za vođenje ovog odjela.

Amherd je, međutim, uspjela upravo to. Bez ikakvog iskustva osvojila je muški bastion vojnog roka.

"Bez prethodnog iskustva - to je bila prednost", kaže Schwander, koji je posljednjih godina vodio ministarstvo odbrane kao član parlamentarnog odbora za finansije. Ispostavilo se upravo tako - da je Amherd bila u svojevrsnoj prednosti.

A ko je zapravo Viola Amherd?

Zanimljiva scena odigrala se u sportskoj dvorani malog bernskog sela Mitholz jedne hladne večeri u februaru 2020. Decenijama je švicarska vojska skladištila 3.500 tona municije u planini iznad sela. Ta municija je sada bila u opasnosti da eksplodira.

Viola Amherd imala je nezavidan zadatak da obavijesti stanovnike Mitholza da će njih 170 morati da napuste svoje domove na duže vrijeme. Bila je to katastrofa koja je stanovnike dovela do suza, piše švicarski SwissInfo.

Amherd je lično prenijela vijest, pred gomilom ozlojeđenih stanovnika. Kasnije te večeri, kada je službeni posao završen, njena limuzina ju je čekala vani da je odveze. Ali nije otišla. Ostala je uz lokalno stanovništvo, kao stub snage i empatije.

Iste te godine, dakle 2020. uvjerila je švicarske glasače da ulože šest milijardi CHF u kupovinu novih borbenih aviona - i to u vrijeme kada je konvencionalno ratovanje u Evropi bilo jedva zamislivo.

Nešto protivljenja se pojavilo kada je postao poznat tip borbenog aviona na stolu: F-35 američke kompanije Lockheed Martin. Georg Häsler, dopisnik za odbranu Neue Zürcher Zeitunga, pohvalio je nisku cijenu koju je Švicarska dogovorila za kupovinu. Tada je švicarsku javnost uvjerila koliko je zapravo bitna sigurnosna politika. Potom, na čelu ministarstva odbrane, ona je vojsci dodijelila 32 milijarde švicarskih franaka, što je rekordan budžet.

Krajem 2023. godine bila je kritikovana i zbog nekih kadrovskih odluka. Ovu kritiku je prihvatila razumno.

Predsjedništvo Švicarske Konfederacije traje godinu dana, a ovlaštenja ove funkcije su ograničena. Amherd želi iskoristiti ovo vrijeme za konsolidaciju međunarodne integracije Švicarske. U toku su pregovori sa Evropskom unijom o budućoj saradnji.

No, kako bi se posvetila svim državničkim obavezama, za sada će morati da stavi na čekanje svoje hobije - skijanje, planinarenje i brdski biciklizam.

Detaljniju biografiju Amherd dao je švicarski portal SwissInfo.