Vrijedni borci na četiri noge
0

FOTO / Upoznajte psa koji je pomogao u pronalaženju Osame bin Ladena

Sarajevo-x.com
Možda samo naizgled djeluju kao normalni pitomi kućni ljubimci, ali vojni psi su dobro obučeni, i imaju važnu ulogu u borbi protiv terorizma. Sposobni su za otkrivanje eksploziva, pronalaženje neprijatelja i uvijek su spremni na hvatanje svakoga ko pokuša pobjeći. Takav jedan pas je učestvovao i u akciji u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al-Qaide.

Podsjećanja radi "Seal Team Six" je specijalna jedinica koja je likvidirala Bin Ladena u Pakistanu u nedjelju, a čini se da im je u tome puno pomogao "čovjekov najbolji prijatelj".

General David Petraeus, komadant američkih snaga u Afganistanu, kaže da ovi psi vrijede više od bilo čega drugog u američkoj vojnoj industriji.

"Mogu slobodno reći da bi naša vojska bila nemarna ukoliko ne bi ulagala u ovaj nevjerovatno vrijedan resurs", kaže Petraeus.

Psi su nepocjenjivi borci na četiri noge u ovakvim akcijama. Kada su na zadatku na sebi imaju zaštitni oklop, a dodatni strah ulijeva i snažan ugriz koji imaju. Njemački ovčari su jedna od pasmina koja se koristi kao pas tragač.

Njegov ugriz jeste impresivan, ali je za vojsku važnije to što psi imaju sposobnost da otkriju eksploziv.

"Nakon što su se uložili milioni dolara na usavršavanje tehnologije pomoću koje se otkrivaju bombe, došlo se napokon do zaključka da su pas i čovjek koji je s njim na terenu bolji od bilo koje tehnologije", kaže Rebecca Frankel, zamjenik odgovornog urednika stranice Foreignpolicy.com, koja je pisala o ovim psima.

Prošle godine je jedinica "Seal Team Six" potrošila više od 20.000 dolara na zaštitne prsluke za svoje pse. Prsluci na sebi imaju i infracrvene i noćne kamere, koje omogućuju vojnicima da na monitorima mogu posmatrati ono što pas vidi ispred sebe, čak i ako je kilometar udaljen. Pored toga psi na sebi imaju i zvučnike preko kojih vlasnik može komunicirati s njima.

Psi nisu neka novost u američkoj vojsci, nezvanično su tu bili i za vrijeme građanskog rata, a zvanično su dio vojske od Drugog svjetskog rata.