Nisreen čeka izvršenje pravde
0

FOTO / Upoznajte djevojku koja je ubijala za Gadafija

Sarajevo-x.com
Prvo što vidite su velike smeđe oči i lijepe usne uokvirene u maramu. Na nogama su joj okovi kojim je pričvršćena za bolnički krevet. Ona je Nisreen Mansour al Forgani (19), a bila je serijski ubica pukovnika Muamera Gadafija.
Nisreen (u sredini) u Gadafijevoj miliciji...
Nisreen (u sredini) u Gadafijevoj miliciji...
Nisreen je u vojnoj bolnici Matiga u Tripoliju priznala novinarima da je ubila čak 11 zarobljenih pobunjenika prije nego što je glavni grad Libije pao prošle sedmice. 'Ubila sam prvog, onda su donijeli još jednog u sobu. On je vidio tijelo na podu i ostao je šokiran. Tad sam pucala i u njega, s udaljenosti od metar", govori Nisreen.

Bila je jedna od hiljadu djevojaka i mladih žena koje su regrutovane u Gadafijevu žensku miliciju, a sad kao zarobljenica pobunjenika strahuje za svoj život. Tvrdi da je pucala pod velikim pritiskom, kao i da su je seksualno zlostavljali vojnici s višim činom, od kojih je jedan bio zapovjednik elitne brigade zadužen za zaštitu Gadafija lično. "Rekla sam pobunjenicima šta sam činila. Oni su bijesni, ne znam šta će sada biti", povjerila se novinarima.

Regrutovala je majčina prijateljica

No, kako se uopšte ova djevojka koja je živjela s majkom i koja je uživala u plesu i muzici našla u Gadafijevoj ženskoj miliciji? Ona tvrdi da njena porodica nije bila među Gadafijevim pristalicama, što je sad, doduše, teško provjeriti. Roditelji su joj se razveli kad je bila dijete, a Nisreen se nije svidjela očeva nova žena pa je ostala živjeti s majkom. Jedna majčina prijateljica, Fatma al Dreby, bila je vođa ženskog ogranka Gadafijeve popularne Gardijske milicije i to je čini se bio sudbonosan faktor.

Prošle godine Nisreen je napustila fakultet s namjerom da se brine o majci, koja je oboljela od raka. Umjesto toga, Fatma ju je regrutovala u miliciju. Porodica se bunila, ali Fatma je bila neumoljiva. Nisreen je bila mlada i lijepa, a baš takve su im trebale.

"U ženskoj miliciji bilo je oko 1.000 djevojaka iz svih krajeva Libije. Nisreen je u kampu u Tripoliju srela djevojku (Faten) koju je znala iz škole. Regrutovane djevojke su obučavane kako da rukuju oružjem, dok je Nisreen obučavana za snajperistu. Do početka sukoba u februaru Nisreen i Faten su radile na kontrolnim tačkama oko Tripolija. Nisreen je Gadafija vidjela samo jednom, kad je njegov konvoj prošao pored njene kontrolne tačke.

...i sad u bolnici u Tripoliju
...i sad u bolnici u Tripoliju
Prošla je Nisreen pakao u Gadafijevoj miliciji. Novinarima je rekla kako je Fatma mlade djevojke i žene davala vojnicima koji bi ih silovali. Isto je učinila s njom predavši je u ruke zapovjedniku brigade. On ju je silovao. "Fatma mi je zaprijetila da o tome nikom ne govorim, čak ni roditeljima", kaže Nisreen, koju je kasnije silovao i zapovjednikov sin, koji je također bio u brigadi. Njena prijateljica Faten ubijena je prije mjesec, a ubio ju je tjelohranitelj Gadafijevog sina Saifa al-Islama, jer mu je "prišla previše blizu". Pucao joj je u glavu.

Ne sjeća se lica ljudi koje je ubila

Nisreen su onda odveli u jednu zgradu i naredili joj da mora ubijati zarobljenike. Rekli su joj, ili će ona ubiti njih, ili će oni ubiti nju. "Ne sjećam se njihovih lica. Većina njih su bili veoma mladi, kao i mi", kroz plač govori Nisreen novinarima Daily Maila.

"Ubila sam ih deset, možda i 11, za više od tri dana. Ne znam šta su učinili. Pucala sam u njih prethodno okrenuvši glavu", kaže Nisreen koja je na kraju pobjegla skočivši s prozora sobe na drugom spratu u kojoj su počinjena ubistva. Nakon bijega došla je do pobunjenika koji su je smjestili u bolnicu. O sudbini Nisreen odlučivat će nova libijska vlada.

Ona se sad oporavlja u bolnici, oči su joj lijepe, ali prazne, što zbog šoka, što zbog bolova. No, barem je živa. Pakao kroz koji je prošla proživjele su stotine djevojaka iz Gadafijeve ženske milicije, bile su silovane, morale su ubijati... One koje su pritom ubijene čak ne mogu ni objasniti zašto su se borile za Gadafija. Nisreen barem to može.