Gadafijeva medicinska sestra
0

VIDEO / "Tatica" nam je dao posao, novac i dobar život

Sarajevo-x.com
Oksana Balinskaya
Oksana Balinskaya
Svrgnutog libijskog vođu Muamera Gadafija posljednjih dana u javnosti predstavljaju kao nemilosrdnog diktatora, sumanutog čovjeka koji je izgubio dodir sa stvarnošću, ubicu... No, ispovijest jedne od njegovih medicinskih sestara, 25-godišnje Oksane Balinskaye iz Ukrajine, prikazuje Gadafija u potpuno drugačijem svjetlu.

Balinskaya je s još pet kolegica iz Ukrajine gotovo dvije godine služila sadašnjem bjeguncu i o njemu je stvorila potpuno drugačiju sliku. Redovno mu je mjerila pritisak, vadila krv, davala mu vitamine, a povremeno i tablete. Bio je, kaže, zdrav čovjek.

Zvala ga je "tatica", kao i sve njene kolegice. Taj nadimak su mu dale kako bi, bez privlačenja pažnje, o njemu mogle razgovarati među sobom.

'''Tatica' nam je dao posao, novac i dobar život", kaže Oksana, koja u Ukrajini sa svojim mužem iz Srbije, s nervozom i tugom prati pad libijskog diktatora.

Žao bi joj bilo da ga ubiju ili zarobe.

"Gadafi je bio jako obziran prema nama. Uvijek nas je pitao jesmo li sretne i imamo li sve što nam je potrebno", kaže Oksana koja je od Gadafija dobila orden i sat s njegovim likom. Svakog septembra, na godišnjicu svog dolaska na vlast, darivao bi medicinske sestre i ostalo najbliže osoblje.

Sve što je posljednjih dana čula o Gadafiju kosi se sa onim što ona zna o njemu, uključujući i optužbe porodičnih dadilja da su bile zlostavljane i mučene. "Pukovnik" je, kaže, prema njoj uvijek bio dobar.

"Da nije bilo Gadafija, ko bi izgradio Libiju?", pita Oksana, koja je prije odlaska u Libiju u svojoj domovini radila za 125 dolara mjesečno.

Znala je da medicinske sestre u Libiji dobro zarađuju pa je poslala molbu za zaposlenje. Željela je, kaže, bolji život. O Gadafiju je malo znala, a tokom njihovog prvog susreta bile je veoma nervozna.

"Ne znam kako je izabrao sestre. Kasnije sam naučila da ljude procjenjuje prema prvom stisku ruke i prvom pogledu u oči", priča Oksana, koja je nakon tog susreta vrlo brzo bila na putu za Libiju.

Pravila za medicinske sestre su, kaže, bila veoma stroga. Nisu smjele nositi šminku niti izazovnu odjeću. Pojavom, kaže, nisu smjele privlačiti pažnju.

"Uvijek smo bile okružene njegovom ženom, djecom, unučadima i drugim zvaničnicima. Nikada s njim nismo ostale nasamo", kaže Oksana.

Znajući sve to, ostala je šokirana kada je čula priče da Gadafi spava sa stranim medicinskim sestrama. To se najviše odnosilo na Galinu Kolonitskaju, koju su dokumenti koji su iscurili na WikiLeaksu opisivali kao fatalne plavušu koja "zna sve što Gadafiju treba".

"Galina je bila poput nas. Ne znam ko je stvorio pogrešnu sliku o nama medicinskim sestrama kao i pripadnicama Gadafijeve ženske garde. Kako neko normalan može pomisliti da smo imale intimne odnose sa njim?", čudi se Balinskaya, te dodaje da su ti tračevi izmišljeni.

Iz Libije je otišla jer je ostala trudna i trbuh se već počeo nazirati, pa se u februaru vratila u rodni Mogilnoje, selo u blizini Kijeva. Nada se da će se jednom vratiti u Libiju, samo to će biti jedna druga Libija. Libija bez Gadafija, bez "tatice", prenosi CNN.