Svijet
8

Uposlenici grčke državne TV nastavili raditi uprkos gašenju

Klix.ba
Grčka vlada je nedavno naglo ugasila državni TV i radijski emiter ERT, pa je on sada postao jedinstveni eksperiment samouprave, gdje novinari i ostalo osoblje rade besplatno, ali sa više strasti nego ikada ranije.

Pod pritiskom svojih međunarodnih kreditora da smanje troškove i provedu reformu javnog sektora, grčka je vlada stavila ključ u bravu ERT-a i preko noći ostavila bez posla 2.700 ljudi.

Bez obzira na daljnje planove vlade i sve što se kasnije može eventualno dogoditi u ponovnom funkcioniranju ovog javnog emitera, u međuvremenu zaposlenici su odlučili da i dalje dolaze na posao uživajući u duhu nezavisnosti i solidarnosti.

"Ne samo novinari, nego i producenti, urednici, asistenti, tehničari, osoblje koje radi šminku, svi su tu, svi nastoje da svojim radom doprinesu da se program i dalje emitira", kazao je Fanis Papathanassiou, novinar i voditelj ERT-a, prenosi AFP.

Grčke vlasti ovaj potez uposlenika nazivaju uzurpiranjem javne imovine, ali oni to nazivaju operativnim samoupravljanjem.

ERT je nastavio emitiranje putem interneta i lokalnog kanala koji im je ustupila Komunistička stranka. U međuvremenu grčka je vlada najavila da će ERT nastaviti s radom za nekoliko sedmica kad se dovrši restrukturiranje.

"U proteklih 18 dana, pokazali smo šta znači javni radio i televizijski servis", rekao je Chryssa Rumeliotis, politički novinar i voditelj.

Vlada je također izašla u javnost s podatkom da je takav javni emiter koštao 300.000.000 eura godišnje, a da im je gledanost bila više neko mizerna.

U ERT-u kažu kako sada ipak rade s puno više entuzijazma, kako imaju podršku građana i kako im oni pokriju događaje sa vlastitim kamerama, te da ima i onih koje uopće ne poznaju i koji im pošalju hranu dok su na svojim radnim mjestima.

Na pitanje da li želi ponovo raditi na ERT-u kada dođe novo rukovodstvo, urednica vijesti Angelike Angelopoulou, koja tu radi već 15 godina, kazala je da je to "mjesto gdje želi umrijeti".