{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uposlenici grčke državne TV nastavili raditi uprkos gašenju

30.6.2013. u 18:08
8
5
Uposlenici grčke državne TV nastavili raditi uprkos gašenju
8
Uposlenici grčke državne TV nastavili raditi uprkos gašenju
Grčka vlada je nedavno naglo ugasila državni TV i radijski emiter ERT, pa je on sada postao jedinstveni eksperiment samouprave, gdje novinari i ostalo osoblje rade besplatno, ali sa više strasti nego ikada ranije.
Pod pritiskom svojih međunarodnih kreditora da smanje troškove i provedu reformu javnog sektora, grčka je vlada stavila ključ u bravu ERT-a i preko noći ostavila bez posla 2.700 ljudi.

Bez obzira na daljnje planove vlade i sve što se kasnije može eventualno dogoditi u ponovnom funkcioniranju ovog javnog emitera, u međuvremenu zaposlenici su odlučili da i dalje dolaze na posao uživajući u duhu nezavisnosti i solidarnosti.

"Ne samo novinari, nego i producenti, urednici, asistenti, tehničari, osoblje koje radi šminku, svi su tu, svi nastoje da svojim radom doprinesu da se program i dalje emitira", kazao je Fanis Papathanassiou, novinar i voditelj ERT-a, prenosi AFP.

Grčke vlasti ovaj potez uposlenika nazivaju uzurpiranjem javne imovine, ali oni to nazivaju operativnim samoupravljanjem.

ERT je nastavio emitiranje putem interneta i lokalnog kanala koji im je ustupila Komunistička stranka. U međuvremenu grčka je vlada najavila da će ERT nastaviti s radom za nekoliko sedmica kad se dovrši restrukturiranje.

"U proteklih 18 dana, pokazali smo šta znači javni radio i televizijski servis", rekao je Chryssa Rumeliotis, politički novinar i voditelj.

Vlada je također izašla u javnost s podatkom da je takav javni emiter koštao 300.000.000 eura godišnje, a da im je gledanost bila više neko mizerna.

U ERT-u kažu kako sada ipak rade s puno više entuzijazma, kako imaju podršku građana i kako im oni pokriju događaje sa vlastitim kamerama, te da ima i onih koje uopće ne poznaju i koji im pošalju hranu dok su na svojim radnim mjestima.

Na pitanje da li želi ponovo raditi na ERT-u kada dođe novo rukovodstvo, urednica vijesti Angelike Angelopoulou, koja tu radi već 15 godina, kazala je da je to "mjesto gdje želi umrijeti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: