Svijet
8

Grčka ukida državnu televiziju i radio jer previše troše

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Grčkoj su kasno sinoć postepeno isključeni signali kanala državne televizije i radija (ERT), nekoliko sati nakon što je Vlada saopštila da će ovo preduzeće privremeno prestati da radi u okviru mjera štednje koje zahtijevaju međunarodni kreditori.

Vlada, koju predvode konzervativci, objavila je da će ERT ponovo biti otvorena "što je prije moguće", ali sa znatno manje radnika od sadašnjih 2.500. U ovom trenutku njie poznato koliko će trajati prekid emitovanja programa.

Državna televizija je u posljednjim satima obustavila prikazivanje redovnih emisija i prenosila protest nekoliko hiljada svojih radnika ispred sjedišta kompanije u Atini.

"Čestitamo grčkoj Vladi. Ovo je udar na demokratiju", izjavio je televizijski voditelj vijesti Antonis Alafojorgos, prenio je AFP.

Ovaj neočekivani potez grčke Vlade uslijedio je poslije tri godine primjena bolnih mjera štednje i predstavlja prvo masovno otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru.

"Nadala sam se do posljednjeg minuta da izvještaji nisu tačni. Ovo je nevjerovatno", izjavila je voditelj informativnih emisija Stavrula Hristofilea.

Gašenje signala državnog radija i televizije izvršeno je sinoć oko 23.00 sata po lokalnom vremenu.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je ERT formalno ukinuta i da će država obezbjeđivati njene objekte. Ispred zgrada državnog radija i televizije u nekoliko dijelova Grčke razmještene su policijske snage, ali nema izvještaja o sukobima.

Vladin portparol Simos Kedikoglu, koji je i sam nekada bio novinar državne televizije, izjavio je da je ERT "tipičan primjer netransparentnosti" i velikog traćenja novca.