Promjene od septembra
0

Univerzitet u Londonu zabranjuje prodaju govedine u cilju borbe protiv klimatskih promjena

E. Lj.
Univerzitet Goldsmiths u Londonu (Foto: Facebook)
Univerzitet Goldsmiths u Londonu (Foto: Facebook)
Univerzitet Goldsmiths u Londonu će u cilju borbe protiv klimatskih promjena od septembra zabraniti prodaju hamburgera i iz prodaje ukloniti sve proizvode od govedine, a korištenje plastičnih boca za vodu i plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu će naplaćivati.

Osim toga, u kampusu New Cross koji je smješten u jugoistočnom dijelu Londona, planiraju instalirati više solarnih panela kako bi osigurali proizvodnju struje. Istovremeno, novac će uložiti i u sadnju drveća kako bi smanjili apsorpciju ugljendioksida.

Univerzitet Goldsmiths u Londonu svake godine emitira oko 3,7 miliona tona ugljika, a nadaju se da će do 2025. godine biti neutralno. Osim toga, planiraju povećati broj studenata koji studiraju klimatske promjene.

Naučnici tvrde da se svjetska potrošnja govedine mora smanjiti, jer krave proizvode više metana i zahtijevaju više zemlje i vode u odnosu na ostalu stoku. Profesor Frances Corner sa Univerziteta Goldsmiths ističe da je nemoguće zanemariti globalne pozive na borbu protiv klimatskih promjena.

"Vjerujem da je ovo ključni trenutak za borbu protiv klimatskih promjene. Univerzitet Golddsmiths je rame uz rame s drugim organizacijama koje su spremne poduzeti hitne mjere za smanjenje upotrebe ugljika", rekao je Corner.

Rosie Rogers iz Greenpeacea u Velikoj Britaniji kaže da je ohrabrujuće vidjeti da institucija poput Univerziteta Goldsmiths poduzima ovakve akcije.

"Svi univerziteti mogu napraviti promjene koje će pozitivno utjecati na našu planetu. Pozivamo ostale da slijede ovaj primjer", poručila je Rogers.