Širom Jerusalema
0

Uništeni predizborni plakati Tzipi Livni

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Oponenti izraelske ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni uništili su bilboarde s njenim likom u Jerusalemu. Na drugoj strani, posteri njenih muških političkih rivala ostali su netaknuti, javlja AP.

I ranije se grupa ekstremista okupljenih oko ortodoksne jevrejske zajednice bunila protiv ženskih likova na plakatima, nazivajući ih nepristojnim. Provokativne reklame zbog toga obično ne prikazuju lica, a u toku nedavnih opštinskih izbora u Jerusalemu zabranjeno je i reklamiranje ženskih kandidata na autobusima.

Glasnogovornik policije Shmuel Ben-Ruby izjavio je u utorak da policija istražuje slučaj, te nije dao više detalja.

Državni izbori u Izraelu zakazani su za 10. februar, a ankete pokazuju da je Livni najpopularnija. Nju prati Benjamin Netanyahu, lider konzervativne partije Lukud, dok je sadašnji ministar odbrane Ehud Barak na trećem mjestu.

Oba muškarca optuživali su Livni da nije u stanju voditi naciju, a iz njenog tabora optuživali su oponente za seksizam. Glasnogovornik stranke ove političarke Maya Jacobs istakao je da, uprkos incidenatima, neće mijenjati svoje znakovlje.

"Svi oni koji žele spriječiti provođenje demokratskih izbora imaju jednu sedmicu da se naviknu na lice nove izraelske premijerke", poručili su iz stranke Kadima.