Lider nije na popisu meta
0

Uništena zgrada Gaddafijevog komandnog centra

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zapadne sile su u ponedjeljak u zoru nastavile s drugim valom bombardiranja Libije, nakon što su znatno oslabile Gaddafijeve snage u Benghaziju, javio je Reuters. Projektili su uništili zgradu u Tripoliju, koja se nalazi u okviru Gaddafijeve rezidencije za koju se smatra da je predstavljala komandni centar.

Intervencija Ujedinjenih naroda u Libiji koja je bombardiranjem nastojala zaštititi što je više mogla civila našla se na udaru kritike direktora Arapske lige Amira Moussa. On tvrdi da je u bombardiranju pogođeno previše civilnih meta te da je stradalo previše stanovnika.

Libijske vlasti izvijestile su da su u bombardiranju zapadnih sila u subotu i nedjelju poginule 64 osobe, ali dodaju kako je još prerano da bi ta informacija postala službena, navodi Reuters.

Udari snaga SAD-a, Francuske i velike Britanije na libijske kopnene snage južno od Benghazija bili su "prilično uspješni", rekao je američki viceamdiral Bill Gortney.

U dosadašnjim napadima na libijske zračne i kopnene snage nije izgubljen nijedan avion koalicije, a Pentagon nema informacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima, rekao je Gortney.

Viceadmiral Gortney iz Združenog štaba američke vojske na konferenciji za medije rekao je da nema novih libijskih zračnih ili radarskih aktivnosti, te da su one zahvaljujući operaciji znatno smanjene. Gortney je ocijenio i da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna.

"Dovodim u pitanje sve što Gaddafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Benghazi nakon što je objavio prekid vatre", rekao je Gortney.

Jedna od zgrada Gaddafijeve rezidencije teško je oštećena u posljednjem napadu, javlja CNN. Pretpostavlja se da ju je uništio krstareći projektil.

Novinar CNN-a je pozvan u Gaddafijevu rezidenciju gdje su mu pokazali oštećenu zgradu od četiri sprata, te je vidio dvije rupe na zgradi koje izgledaju kao da ih je načinio krstareći projektil.

U direktnom prijenosu novinar je pokazao dijelove projektila pronađene u pogođenoj zgradi. Umirovljeni vojni oficir u studiju je potvrdio da su to dijelovi krstarećeg projektila.

Ne zna se gdje je Gaddafi bio u trenutku pogotka. U Pentagonu su još jednom ponovili kako on nije meta.

Gaddafi nije na "popisu ciljeva" SAD-a, istaknuo je Gortney.

"U ovom trenutku garantujem da on nije na našem popisu meta. Ako se slučajno nađe na mjestu napada, ako obilazi položaj raketa zemlja-zrak i mi ne znamo je li tamo ili nije, onda da. Ali ne gađamo njegove rezidencije", dodao je.