Sve prenosila državna TV
0

Uništavaju se posljednji tragovi paradržave: Azerbejdžanci uklanjaju najpoznatiju zgradu u Karabahu

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Državna televizija Azerbejdžana objavila je snimke koji pokazuju kako se bagerima uništava zgrada u kojoj je nekad bio smješten otcjepljeni armenski parlament Nagorno-Karabaha.

Rušenje koje je prenosila televizija, sa velikim bagerima koje uništavaju zgradu, demonstrativno naglašava novu uspostavu azerbejdžanske kontrole otkako su njegove snage opet zauzele Nagorno-Karabah prošle godine, kad je pobjeglo više od 100.000 etničkih Armena, piše Radio Slobodna Evropa.

Azerbejdžanski državni mediji objavili su da je zgrada parlamenta, uz susjednu građevinu, u kojoj se nalazi udruženje ratnih veterana Armenije, srušena jer je izgrađena ilegalno.

Armenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje. Ovu optužbu je Baku odbacio, insistirajući na tome da su Armeni iz enklave dobrodošli da ostanu na toj teritoriji.

Karabaški Armeni navode da masovno odlaze jer se u Azerbejdžanu ne osjećaju sigurno.

Zgrada Parlamenta prije rušenja
Zgrada Parlamenta prije rušenja

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev održao je vojnu paradu prošlog novembra na centralnom trgu prijestonice u blizini zgrade parlamenta, a snimljen je kako gazi separatističku zastavu armenskog Nagorno-Karabaha.

Armenci su optužili Azerbejdžan za uništavanje njihove kulturne baštine u područjima pod kontrolom Bakua, što Azerbejdžan negira.