|

UNICEF: Skoro osam miliona djece u Ugandi živi u siromaštvu

UNICEF: Skoro osam miliona djece u Ugandi živi u siromaštvu
2
A
Anadolija
25.11.2014. u 21:34
12
komentara
2

dijeljenja
UNICEF: Skoro osam miliona djece u Ugandi živi u siromaštvu Foto: EPA
Prema podacima UNICEF-a, skoro osam miliona djece u Ugandi živi u siromaštvu.
"Potrebne su nove ideje kako bi se, u period narednih 25 godina, ukazala pomoć za skoro osam miliona djece u Ugandi, koja još uvijek žive u siromaštvu i koja odrastaju lišeni mnogih temeljnih ljudskih prava", kazala je predstavnica UNICEF-a Aida Girma, govoreći na simpoziju o pravima djeteta održanom u Kampali. 

Prema nepotpunim podacima nakon popisa stanovništva, Uganda ima populaciju od oko 34,9 miliona. Govoreći o problemima djece u ovoj državi, predstavnica UNICEF-a kazala je kako djeca gladuju, umiru od preventabilnih bolesti, nemaju sigurnost te trpe mnoge štetne tradicionalne prakse i običaje. 

Prva dama Ugande Jnnet Kataha Museveni kazala je kako su napravljeni mnogi pomaci kada je riječ o djeci koja žive u siromaštvu, ali i kako je potrebno mnogo napora da se uradi još više. 

"Moramo učiniti sve kako bi djeci osigurali bezbrižno djetinjstvo. Kada djeca bez obroka odu na nastavu oni je ne mogu pratiti, jer im se spava i ne mogu se fokusirati na svog učitelja", kazala je pored ostalog Museveni, obaćajući se na simpoziju. 

Ona je također uputila apel svim roditeljima kada je riječ o odgoju djece te o roditeljskim odgojnim praksama i mjerama. 

"Moramo naglasiti kako porodica ima veliku ulogu u zaštiti djeteta kao i u obrazovanju", zaključila je. 

Kada je riječ o obrazovanju djece u Ugandi, u osnovnim školama došlo je do povećanog broja djece koja se školuju. Prema podacima iz 1996. godine osnovne škole pohađalo je 2,7 miliona djece, a u 2009. godini skoro 8,2 miliona. S druge strane, ova zemlja se također borila i sa stopom smrtnosti, koju su uspjeli smanjiti. 
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...