{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNICEF: Ova godina je bila devastirajuća za milione djece širom svijeta

A
8.12.2014. u 20:46
7
4
UNICEF: Ova godina je bila devastirajuća za milione djece širom svijeta
7
UNICEF: Ova godina je bila devastirajuća za milione djece širom svijeta
Foto: UNICEF
Ujedinjene nacije se danas tekuću 2014. godinu proglasile devastirajućom za milione djece koji su zahvaćeni nasiljem širom svijeta.
"Godina 2014. je bila prepuna užasa i straha za milione djece, a u sukobima širom svijeta do izražaja je došlo neopisivo nasilje", navodi se pored ostalog u saopćenju Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

Prema podacima UNICEF-a se procjenjuje da oko 230 miliona djece živi u područjima u kojima su aktivni oružani sukobi, a čak 15 miliona njih zahvaćeno je borbama u Siriji, Palestini, Centralnoafričkoj Republici, Južnom Sudanu i Ukrajini

"Djecu ubijaju dok se školuju i čitaju u učionicama. Ubijaju ih dok spavaju u njihovim domovima. Mnoga od njih ostaju siročad, kidnapovani su, mučeni, silovani i negdje ih čak prodaju kao robove. Nikada u skorijoj prošlosti nije bilo toliko djece koja su izložena tolikim brutalnostima", kazao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

U izjavi je također spomenuo i to kako je na hiljade djece kidnapovano tokom 2014. godine na putu iz škola ka domu, a desetine hiljada djece su regrutovani u vojske ili oružane grupe. Prema podacima, u posljednjoj ofanzivi Izraela na Pojas Gaze koja je počela 7. juna, na toj teritoriji ubijeno je 538 djece, više od 3.370 ih je povrijeđeno, 1.500 njih su ostala siročad, a 54.000 djece su bez krova nad glavom.

Kada je riječ o Siriji, u toj zemlji je 7,3 miliona djece zahvaćeno građanskim ratom, a UN je registrovao 35 napada na škole u prvih devet mjeseci ove godine. U tim napadima, navodi se, ubijeno je 150 djece, a povrijeđeno preko 300. U susjednom Iraku, najmanje 700 djece je osakaćeno, ubijeno ili pogubljeno. Kada je riječ o Južnoafričkoj Republici, UN smatra kako je tokom 2014. godine u ovoj zemlji u sektaškom nasilju dvije grupe ubijeno najmanje 432 djece. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: