{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNHCR upozorava: Prema Makedoniji se kreće više od 7.000 izbjeglica

F
31.8.2015. u 12:47
0
6
UNHCR upozorava: Prema Makedoniji se kreće više od 7.000 izbjeglica
0
UNHCR upozorava: Prema Makedoniji se kreće više od 7.000 izbjeglica
Foto: Ilustracija (EPA)
Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR upozorava da se više od 7.000 izbjeglica s Bliskog istoka kreće kroz Grčku prema malom gradu Đevđeliji na makedonskoj granici.
U proteklih nekoliko mjeseci, Đevđelija služi kao glavna ulazna ruta za izbjeglice. Privremeni izbjeglički kamp u blizini Đevđelije se sprema za dolazak novih izbjeglica.

Tokom vikenda, izbjeglice su napustile kamp u Đevđeliji vozovima koji su kretali s lokalne željezničke stanice prema Tabanvocima na granici sa Srbijom.

U posljednjih 12 sati, oko 1.500 izbjeglica napustilo je Đevđeliju za Tabanovce, a još jedan voz s oko 1.000 izbjeglica krenuo je u istom pravcu jutros.

Crveni križ je osigurao oko 2.000 paketa hrane i vode izbjeglicama tokom vikenda, a njihovi mobilni medicinski timovi imali su između 40 i 50 intervencija dnevno.

Makedonska policija i vojska nastavljaju osiguravati granicu, dozvoljavajući izbjeglicama da prolaze i pomažu u djelovanju kampa u Đevđeliji.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je da je nakon odluke da se proglasi krizna situacija na granici došlo do poboljšanja saradnje s grčkom policijom, koja je ranije u potpunosti odustala od pružanja sigurnosti sa njihove strane granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: