{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNHCR upozorava: Prema Makedoniji se kreće više od 7.000 izbjeglica

F
31.8.2015. u 12:47
0
6
UNHCR upozorava: Prema Makedoniji se kreće više od 7.000 izbjeglica
0
UNHCR upozorava: Prema Makedoniji se kreće više od 7.000 izbjeglica
Foto: Ilustracija (EPA)
Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR upozorava da se više od 7.000 izbjeglica s Bliskog istoka kreće kroz Grčku prema malom gradu Đevđeliji na makedonskoj granici.
U proteklih nekoliko mjeseci, Đevđelija služi kao glavna ulazna ruta za izbjeglice. Privremeni izbjeglički kamp u blizini Đevđelije se sprema za dolazak novih izbjeglica.

Tokom vikenda, izbjeglice su napustile kamp u Đevđeliji vozovima koji su kretali s lokalne željezničke stanice prema Tabanvocima na granici sa Srbijom.

U posljednjih 12 sati, oko 1.500 izbjeglica napustilo je Đevđeliju za Tabanovce, a još jedan voz s oko 1.000 izbjeglica krenuo je u istom pravcu jutros.

Crveni križ je osigurao oko 2.000 paketa hrane i vode izbjeglicama tokom vikenda, a njihovi mobilni medicinski timovi imali su između 40 i 50 intervencija dnevno.

Makedonska policija i vojska nastavljaju osiguravati granicu, dozvoljavajući izbjeglicama da prolaze i pomažu u djelovanju kampa u Đevđeliji.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je da je nakon odluke da se proglasi krizna situacija na granici došlo do poboljšanja saradnje s grčkom policijom, koja je ranije u potpunosti odustala od pružanja sigurnosti sa njihove strane granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: