Regija
50

Jordanovska: Imigrantska kriza u Makedoniji ne traje nekoliko dana, nego mjesecima

Piše: E. S. H.
Ivana Jordanovska
Ivana Jordanovska
Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i sjevernom dijelu granice zbog povećanog priljeva izbjeglica. Stanje je i danas haotično na makedonsko-grčkoj granici, a hiljade osoba pokušava ući u Makedoniju. Situaciju koja je zadesila ovu državu nam je prokomentarisala politička analitičarka i aktivistkinja za demokratiju Ivana Jordanovska iz Kumanova sa trenutnom adresom u Sarajevu.

"Makedonski vlasti su izjavile da proglašavaju vanredno stanje zbog povećanog broja izbjeglica na makedonsko-grčkoj granici, ali nije nam rečeno koliko je taj broj povećan za razliku od prošlih dana. Vojska je navodno iskorištena da bi se obezbijedilo lokalno stanovištvo koje se navodno žalilo na izbjeglice koje prolaze pored njihovih kuća i da se obezbijede oni koji dolaze i traže azil od Makedonije. Ovo je vrlo čudno jer imigrantska kriza u Makedoniji ne traje nekoliko dana, već mjesecima, al upravo u ovom trenutku vlada djeluje da bi 'zaštitila' građane", prokomentarisala je Jordanovska.

Kako su glavni prelazi ka Makedoniji zatvoreni, jučer se nakupilo oko 4000 izbjeglica, dok su danas dva voza, sa 500 imigranata svaki, prošli kroz Makedoniju i ušli u Srbiju. Osim toga, makedonski novinari izvještavaju da postoje tri ilegalna prijelaza koja su već pod kontrolom lokalnih kriminalaca koji naplaćuju prelaz izbjeglicama.

Jordanovska pojašnjava da po makedonskom zakonu, za policiju i specijalni sile, koji je izmijenjen u martu ove godine, policija ima pravo koristiti šok bombe, pa čak i gumene metke na povelike skupine ukoliko smatra da postoji opasnost da stanje eskalira.

"Iako su katastrofalne fotografije obišle i zgrozile svijet, niko iz makedosnke vlade nije izašao ni da ponudi izvinjenje za humanitarnu krizu koja se odvija na južnoj granici", dodala je Ivana Jordanovska.

Makedonska novinarka Tanja Milevska je kontaktirala Europsku komisiju po pitanju jučerašnje krize, na sto su oni odgovorili da "Makedonija ima pravo da kontroliše i da ne dozvoli ulaz svima onima koji ne ispunjavaju kriterij."

Podsjećamo, makedonske vlasti danas su izdale naredbu prema kojoj granicu države može preći samo ograničen broj izbjeglica. Danas je na makedonsko-grčkoj granici došlo do sukoba između policije i izbjeglica iz Sirije. Policija je u sukobu koristila suzavac, a kako bi spriječili nove pokušaje ulaska kod Đevđelije snage sigurnosti su postavile barikade i bodljikavu žicu.