Neophodna zaštita
88

UNFPA sve zabrinutija zbog situacije u Gazi: Strahujemo zbog hiljade trudnica, porodilja i beba

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Agencija Ujedinjenih naroda za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA) na čelu sa direktoricom Natalie Kanem izrazito je zabrinuta zbog situacije u Gazi i zbog toga su uputili saopćenje u kojem ukazuju na katastrofalno stanje, ali i posljedice.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju UNFPA, civili u Gazi nalaze se u situaciji pogibeljne opasnosti, a teško bombardiranje ima razorne posljedice po stanovništvo.

"Zbog prekida komunikacija, UNFPA ne može doći do svog osoblja u Gazi i iznimno je zabrinut za njihovu sigurnost, kao i za sigurnost žena i djevojaka o kojima skrbi. Među njima su na hiljade trudnica, porodilja i novorođenčadi kojima je onemogućen pristup neophodnim uslugama zdravstvene zaštite", navodi se u izjavi direktorice Kanem.

Zbog toga, UNFPA poziva na zaštitu svih civila i civilne infrastrukture u Gazi, kao i zdravstvenih ustanova, zdravstvenih radnika i pacijenata.

"Također pozivamo na zaštitu humanitarnih radnika i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, kao i na prioritetno poštivanje međunarodnog humanitarnog prava", ističu.

UNFPA se također pridružuje pozivima na hitan humanitarni prekid vatre i dostavu spasonosne humanitarne pomoći u mjeri potrebnoj za odgovor na očajničke potrebe ljudi u Gazi.

"Ovo je urgentan test ljudskosti u kojem međunarodna solidarnost i mir moraju prevladati", zaključuje se iz UNFPA.