Svijet
0

UN: Zabrinjavajući porast zatvaranja ilegalnih imigranata

FENA
Ilegalni imigranti se sve češće šalju u zatvor u zemljama na sjeveru, ali i u južnim zemljama, iako nisu počinili nikakav zločin, izrekla je osudu UN-ova radna grupa za samovoljno hapšenje i zatvaranje.

"Trenutno, svi pribjegavaju zatvaranju osoba u nereguliranoj situaciji, na sjeveru, kao i na jugu. To je zabrinjavajuća tendencija", izjavila je za štampu Leila Zerrougui, predsjednica radne grupe, javio je AFP.

"Imigranti u nereguliranoj situaciji nisu ni kriminalci ni osumnjičeni, pa njihovo zatvaranje treba, dakle, da bude izuzetak, a ne pravilo", naglasila je Zerrougui u izvještaju podnesenom u utorak Vijeću UN-a za ljudska prava tokom sjednice u Ženevi.

Zemlje "blizu sjeverne hemisfere" sve više pribjegavaju zatvaranju "bilo zato što su potpisale sporazume o zaustavljanju kandidata za imigraciju koji idu prema sjeveru, bilo zato što su i same preplavljene masovnim dolascima stranaca", ističe se u izvještaju.

"Evropa se rješava problema potpisujući sporazume, ali ljudi se ipak šalju u zatvore", otkrila je predsjednica pozivajući se na sporazume o repatrijaciji zaključene sa Španijom, Mauritanijom, Libijom i Italijom.

U ekvatorijalnoj Gvineji, gdje je radna grupa boravila prošle godine, "policijske stanice su pune imigranata s neriješenom statusom kojih ima više nego osoba koje su počinile prekršaje", kazala je Leila Zerrougui.

"Ove zemlje nisu uspostavile legalni okvir za rješavanje statusa ilegalnih imigranata", naglasila je ona. "Neki zatvorenici, kao što smo vidjeli u Angoli, mogu da ostanu u zatvoru i po dvije-tri godine", dodala je ona.

"U južnoj hemisferi postoji tendencija da se ilegalni ulazak u zemlju kriminalizira", kazala je predsjednica.

Iako postoji zakonski okvir za zatvaranje ilegalnih imigranata u većini evropskih zemalja, predsjednica radne grupe je zabrinuta zbog dugog boravka u zatvoru.