{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN upozorio Kanadu na porast siromaštva među djecom

F
7.12.2012. u 21:34
2
7
UN upozorio Kanadu na porast siromaštva među djecom
2
UN upozorio Kanadu na porast siromaštva među djecom
Marta auras
Siromaštvo koje pogađa djecu u Kanadi pogoršalo se posljednjih deset godina, izjavila je u petak jedna zvaničnica Ujedinjenih nacija po povratku iz ove zemlje.
"Ovo je pravo pogoršanje u odnosu na situaciju od prije deset godina", kazala je potpredsjednica UN-ovog Odbora za prava djece Marta Mauras navodeći podatke Fondacije Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), prema kojim jedno od sedmero djece u Kanadi živi u siromaštvu.

Situacija je još gora kod starosjedilaca pošto jedno od četvero djece živi u siromaštvu, prema podacima UNICEF-a.

Kanada je na 24. mjestu među 35 najrazvijenijih država na svijetu, saopćila je fondacija.

Organizacije za zaštitu dječjih prava pozvale su Martu Mauras u Kanadu da ispita provođenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djece u ovoj zemlji.

Ona je u saopćenju podsjetila da je odbor u septembru bio "zabrinut" zbog odsustva poboljšanja koje se odnosi na stopu siromaštva kanadske djece i to zbog ponavljanja nekih zdravstvenih problema, ako što su gojaznost i mentalna oboljenja, kao i zbog neodgovarajućeg karaktera mehanizama nadzora koji bi omogućio da se prati život djece".

"Problemi kao slab kvalitet službi socijalne pomoći za djecu, naročito u slučajevima djece bez doma, porodično nasilje, zastrašivanja i mentalne bolesti pogađaju autohtonu i afro-kanadsku djecu, djecu imigranata i djecu koja imaju neki hendikep", precizirala je Mauras.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: