|

UN upozorava na novu krizu hrane

UN upozorava na novu krizu hrane
0
F
FENA
12.1.2011. u 17:10
0
komentara
0

dijeljenja
UN upozorava na novu krizu hrane Foto: AP
Ujedinjeni narodi danas su zazvonili na uzbunu zbog novog porasta cijena prehrambenih proizvoda, koji bi mogao biti vrlo opasan za 80-ak zemalja u svijetu, unatoč velikim zalihama stvorenim nakon nemira 2008. uzrokovanih glađu, prenose mediji.
"Danas smo na početku krize hrane slične onoj iz 2008", izjavio je u razgovoru za francuski dnevnik Les Echos posebni izvjestitelj UN za pravo na hranu Olivier de Schutter, govoreći o eksploziji cijena prehrambenih proizvoda 2008., zbog koje su u tridesetak zemalja izbili nemiri zbog gladi.

"Stanje je vrlo napeto", potvrdio je i Abdolreza Abbassian, zadužen u UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) za praćenje tržišta žitarica.

Po tvrdnjama UN-a, oko 80 zemalja suočeno je s manjkom hrane, a najugroženiji su Burkina Faso, Mali, Mauritanija, Niger, Senegal i Čad.

Porastom cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda ugrožen se našao i Mozambik zbog malih deviznih pričuva, te neke središnjoazijske zemlje, poput Afganistana i Mongolije, a pošteđena nije ostala ni Sjeverna Koreja.

Poljoprivrednim proizvodima, osobito kukuruzu i pšenici, dvjema najvažnijim žitaricama, cijena neprekidno raste od augusta do sada, a FAO, već 20 godina zadužen za nadzor cijena osnovnih poljoprivrednih proizvoda (žitarica, mesa, šećera, masnoća i mliječnih proizvoda), ističe kako je njihova cijena najviša u povijesti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.