Libija
0

UN upozorava na nestašicu hrane i lijekova

FENA
Valerie Amos
Valerie Amos
Zvaničnica UN-a upozorila je u ponedjeljak u Dubaiju na nestašicu hrane, lijekova i goriva u Libiji i tražila prisustvo humanitarnih organizacija u toj zemlji, poprištu pobune protiv režima pukovnika Moammera Gaddafija.

"Hrane nema puno. Postoji zabrinutost da može doći do prekida u snabdijevanju gorivom“, izjavila je Valerie Amos, koordinatorica UN-a za pomoć u hitnim situacijama i dodala da strahuje od "medicinske krize“ i problema u "snabdijevanju lijekovima“.

"Željeli bismo da humanitarne organizacije budu prisutne u ovoj zemlji“, rekla je ona na konferenciji za štampu i dodala da UN ima "malo informacija o tome šta se događa“ na zapadu Libije, pod kontrolom snaga odanih Moammeru Gaddafiju.

Koordinator za humanitarne poslove UN-a za Libiju Rashid Halikov je u srijedu izrazio potrebu za prisustvom UN-ovih stručnjaka u zemlji kako bi procijenili potrebe stanovništva.

Prisustvo UN-ovih stručnjaka u “različitim regijama zemlje omogućilo bi humanitarnim agencijama UN-a “da vide da li stanovništvo ima još uvijek pristup uslugama” i da utvrde “da li ima prekida u snabdijevanju” osnovnim proizvodima i osnovnim uslugama, rekao je on u Ženevi, na povratku iz petodnevne misije Tripoliju.

Valerie Amos je upozorila na porast broja Libijaca koji prelaze granicu s Egiptom.

Od početka pobune u ovoj zemlji polovinom februara 336.658 osoba, većinom stranaca, napustilo je Libiju , a oko 9.000 iseljenih osoba blokirano je na granicama s Egiptom i Tunisom, prema UN-ovim statistikama.