Istočna Libija
0

Pobjegle stotine hiljada Libijaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deseci hiljada osoba mogle bi biti raseljene zbog sukoba u istočnoj Libiji, a zbog borbi je prekinuto i snabdijevanje hranom, saopćile su u srijedu Ujedinjene nacije (UN).

Svjetska organizacija navodi u izvještaju da postoji visoki nivo nesigurnosti u vezi s trenutnom humanitarnom situacijom u Libiji gdje su prošlog vikenda započeli zapadnjački zračni udari. Više od 335.600 osoba pobjeglo je iz Libije, većinom u Tunis i Egipat, od početka krize.

"I dalje postoji velika zabrinutost za civile u i oko Ajdabije, Misrate i drugih lokacija gdje se nastavljaju sukobi", saopćio je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Najmanje 45 osoba, među kojima civili i djeca, ubijeni su u sukobima u gradu Misrati na zapadu Libije, koji je pod kontrolom pobunjenika, u ponedjeljak i utorak, a 189 osoba je povrijeđeno.

OCHA prenosi izjave pobunjeničkih snaga u kojima se navodi da je situacija u Misrati kritična "jer nema vode, goriva, ni struje".

Stanovnici gradova pod napadom mogli bi zatrebati hranu i medicinsku pomoć budući da je zbog sukoba prekinuto snabdijevanje, navodi OCHA i druge UN-ove agencije.

"Postoje nepotvrđeni izvještaji o dodatnih 80.000 raseljenih osoba unutar Libije", izvijestila je OCHA.