Svijet
0

UN: U sukobima u istočnoj Ukrajini do sada ubijeno 356 ljudi

FENA
Najmanje 356 ljudi, među kojima 257 civila, poginulo je od početka "antiterorističke" operacije u istočnim ukrajinskim regijama Lugansk i Donjeck, sudeći po brojkama Ujedinjenih nacija. Među ubijenima je i 14 djece.

Rezultate koje je pripremila specijalna komisija UN-a u Ukrajini predstavio je u Ženevi Gianni Magazzeni, čelnik evropskog odjela Ureda visoke povjerenica UN-a za ljudska prava, prenosi Russia Today.

Sudeći po Magazzeniju, konačni bilans žrtava iznosi 257 civila, među kojima 14 djece, dok je još 11 ljudi ubijeno u Mariupolju plus dvoje zaposlenika kompanije Voda Donbassa. Preostalih 86 žrtava pripadnici su ukrajinske vojske, uključujući nekoliko desetaka pripadnika žandarmerije i i devet članova posade aviona IIjušin-76 koji su poginuli u nedavnom padu letjelice nedaleko od aerodroma u Lugansku.

Ruska istražna komisija u srijedu je saopćila da je više od 100 civila ubijeno, 200 je ranjeno i na stotine kuća je uništeno u vojnoj kampanji Kijeva u istočnoj Ukrajini.

Istražni komitet namjera pokrenuti istragu protiv guvernera Dnjepropetrovska, Igora Kolomojskog, i ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, Arsena Avakova.

Sudeći po informaciji Ruskog istražnog komiteta, počevši od 12. aprila Kolomovski i Avakov organizirali su i proveli vojnu operaciju koju su izveli ukrajinska vojska, Nacionalna garda i naoružani borci Desnog sektora, kao i specijalnih snaga Dnjepr ukrajinskog minisarstva unutrašnjih poslova, koje je stvorio i finansirao Kolomojski.