{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: U Siriji je korišteno hemijsko oružje, ali ne znamo ko je odgovoran

F
13.12.2013. u 09:00
1
19
UN: U Siriji je korišteno hemijsko oružje, ali ne znamo ko je odgovoran
1
UN: U Siriji je korišteno hemijsko oružje, ali ne znamo ko je odgovoran
Foto: AFP
Hemijsko oružje najvjerojatnije je korišteno u pet od sedam napada koje je ispitivao inspekcijski tim Ujedinjenih nacija (UN).
UN-ovi stručnjaci na licu mjesta u Siriji, u kojoj je u dvoipogodišnjem ratu ubijeno više od 100.000 ljudi, objavili su konačni izvještaj o hemijskom oružju.

Po navodima UN-ovih inspektora, nervni plin sarin korišten je najvjerovatnije u četiri incidenta, a u jednome od njih u značajnim razmjerama.

U izvještaju se navodi da su u nekoliko slučajeva žrtve bile pripadnici vladinih snaga i civili, iako nije uvijek bilo moguće utvrditi sa sigurnošću bilo kakvu direktnu vezu između napada, žrtava i navodnih mjesta na kojima su se incidenti dogodili.

"Misija Ujedinjenih naroda zaključila je da je hemijsko oružje korišteno u sukobu između strana u Sirijskoj Arapskoj Republici", kazao je u svom konačnom izvještaju šef UN-ovih inspektora Ake Sellstrom.

U istrazi je utvrđeno da je hemijsko oružje vjerovatno korišteno u Kan al-Asalu, u blizini sjevernog grada Alepa, u martu, zatim u Sarakebu, blizu sjevernog grada Idliba, u aprilu, te u Jobaru i Asrafiat Sahnaji, u blizini Damaska, u augustu.

Kako je ranije u preliminarnom izvještaju u septembru naveo Sellstrom, stučnjaci su utvrdili 'jasne i uvjerljive' dokaze da je nervni plin sarin korišten u velikim razmjerama protiv civila u Guti, predgrađu Damaska pod upravom pobunjenika, u napadu 21. augusta u kojem je ubijeno više stotina ljudi.

U konačnom izvještaju objavljenom u četvrtak stručnjaci navode da je sarin vjerovatno bio u manjoj mjeri korišten u Jobaru, Sarakebu i Asrafiat Sahnaji.

Istraga je imala za zadatak utvrditi je li korišteno hemijsko oružje, no ne i ko ga je koristio. Sirijska vlada i opozicija naizmjenice su se optuživale za upotrebu hemijskog oružja, a također su obje strane opovrgavale njegovu upotrebu.

Pobunjenici su uspjeli od vladinih snaga pribaviti sve vrste oružja pohranjenog u skladištima diljem zemlje, navode Ujedinjeni narodi. Zapadne sile tvrde pak da pobunjenici nemaju pristup hemijskom oružju.

Glavni tajnik UN-a ustanovio je istragu pod vođstvom Sellstroma nakon što mu se obratila sirijska vlada optužujući pobunjenike da su izveli napad hemijskim oružjem u Kan al-Asalu.

Od tada je UN dobio ukupno 16 izvještaja o mogućem korištenju hemijskog oružja u Siriji, uglavnom od sirijske vlade, Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država. Eksperti su pobliže istražili sedam od tih slučajeva.

Un-ovi stručnjaci dolaze iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Francuska, Britanija i SAD navele su da tehnički detalji iz Sellstromova preliminarnog izvještaja o napadu izvedenom 21. augusta ukazuju na krivicu vlade, dok Sirija i Rusija krive pobunjenike.

Vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada složila se s uništenjem hemijskog arsenala nakon 21. augusta i napada na Gutu, koji je doveo tada do prijetnji američkim zračnim udarima. Sirija je također usvojila Konvenciju o hemijskom oružju.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u septembru rezoluciju kojom je ojačalo dogovor između SAD-a i Rusije i kojom se traži od Sirije da u potpunosti odgovara za hemijsko oruže i da taj arsenal bude uklonjen i uništen do sredine 2014. godine. OPWC sa sjedištem u Haagu zadužen je za nadgledanje uništenja sirijskog hemijskog arsenala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: