UN u Gazi "kupljen za male pare"

F
FENA
10.1.2010. u 13:20
0
11
UN u Gazi "kupljen za male pare"
0
UN u Gazi "kupljen za male pare"
Dnevnik The Times, zajedno s još nekoliko britanskih listova, piše da su Ujedinjeni narodi prihvatili ponudu od Izraela da im se isplati 10 miliona dolara na ime štete nanesene tokom ofenzive u Gazi. Samo osoblje UN-a u Gazi ocijenilo je ovo kao "jeftinu kupovinu", nakon što je Izrael ponudio ovu svotu kao odštetu za rušenje zgrade UN-a.
Izrael je prvi put ponudio tako nešto, ali zato naglašava da ovo nije prva u nizu sličnih ponuda, već samo "jedan gest dobre volje".

Za razliku od osoblja u sjedištu UN-a u New Yorku, koje kaže da je zadovoljno ponudom, osoblje u Gazi je ogorčeno, podsjećajući da je Izrael bombardirao skladište UN-a s tonama hrane i lijekova, te da je izbio požar zbog bijelog fosfora koji je korišten.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon, koji je tada tražio od Izraela da provede punu pravnu istragu o ovome, sada je odustao od ovog zahtjeva, usprkos tome što osoblje UN-a osporava tvrdnje Izraelaca da su se palestinski ekstremisti nalazili nedaleko od objekata UN-a, prenosi Times.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: