UNWRA
0

Izraelski oficiri kažnjeni zbog bijelog fosfora

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelski brigadni general i pukovnik ugrozili su ljudske živote u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze prošle zime, ispaljivanjem municije s bijelim fosforom u pravcu zgrade kojom rukovodi Agencija UN-a za pomoć (UNWRA), saopćila je izraelska vlada.

U izraelskom odgovoru na izvještaj komisije UN-a o trosedmičnom sukobu u Gazi i optužbe da je Izrael počinio ratne zločine, navedeno je da su oficiri kažnjeni, jer su prekoračili svoja ovlaštenja.

Time su bar djelimično potvrđene optužbe međunarodnih organizacija protiv izraelske vojske, komentarišu izraelski mediji.

"Specijalna istraga je objelodanila da su u vrijeme vojne operacije u Tel al -Havi snage izraelske armije ispalile nekoliko artiljerijskih granata, kršeći pravila službe kojima se zabranjuje upotreba takve artiljerije kod naseljenih područja", navedeno je u izraelskom odgovoru, predatom u petak.

Portparol izraelske vojske potvrdio je u ponedjeljak da upotrebljena artiljerijska vatra predstavlja kršenje naredbi, iako koliko je poznato, kako je rečeno, nije bilo žrtava u incidentu.

U saopćenju nije navedeno kako su oficiri kažnjeni, ali su objavljena njihova imena. Radi se o brigadnom generalu Ayalu Eisenbergu, komandantu divizije Gaza i pukovniku Ilanu Malki, komandantu brigade.

Incident se dogodio 15. januara prošle godine, dva dana prije kraja ofanzive "Čvrsto olovo". Izraelski mediji su objavili da se vojska borila s jedinicom Hamasa, naoružanom protivtenkovskim raketama i da je odlučila da upotrebi fosforni dim da stvori zaštitu kako bi hamasovci teže vidjeli vojnike.

Izraelski obavještajci tvrde da je između komande Hamasa i izraelskih snaga bila zgrada UNWRA.

Mnoge organizacije za ljudska prava optužile su izraelsku vojsku da je nelegalno koristila fosfornu municiju koju je ispaljivala iz topova od 155 milimetara i da je time izazvala teške opekotine kod mnogih Palestinaca.

Izraelska armija je isticala da je takva municija dozvoljena na osnovu međunarodnih konvencija i da slične granate koriste zapadne armije. Tvrdila je i da je takva municija korištena na mjestima koja su daleko od gusto naseljenih područja.

U odgovoru na izvještaj UN-a navedeno je da je naređena istraga dodatnih optužbi protiv izraelske vojske.

Izrael nije sarađivao s komisijom Svjetske organizacije koju je je predvodio Južnoafrikanac, inače Jevrej, Richard Goldstone, bivši tužilac Haškog tribunala, i odbacio je optužbe da je počinio ratne zločine.

U izvještaju UN-a se i Hamas optužuje za takve zločine, ali su kritike na račun Izraela oštrije zbog prekomjerne upotrebe sile i propusta da se zaštite civili.

Izrael, za sada, odbija da povede nezavisnu istragu sukoba u kome je poginulo 1.400 Palestinaca, uglavnom civila, i 13 Izraelca, uključujući 10 vojnika.