Svijet
0

UN traži tačne informacije o napadu hemijskim oružjem u kojem je ubijeno 1.300 Sirijaca

Klix.ba
Tijela djece ubijene hemijskim oružjem (Foto: AFP)
Tijela djece ubijene hemijskim oružjem (Foto: AFP)
Vijeće sigurnosti UN-a (UNSC) saopćilo je kako traga za jasnim objašnjenjem onoga što je toliko proturječno, a vezano je za upotrebu hemijskog oružja u blizini Damaska. Također, dodali su kako je humanitarna pomoć nužno potrebna i da što prije treba doći do povrijeđenih i njihovih porodica.

"Mora biti jasno šta se tačno dogodilo i situacija se mora pomno pratiti", kazala je novinarima stalna predstavnica Argentine u UN-u i predsjednica Vijeća sigurnosti, Maria Cristina Perceval.

"Svi članovi vijeća se slažu u tome da je svaka upotreba hemijskog oružja bilo koje strane, pod bilo kojim okolnostima, kršenje međunarodnog prava", kazala je Parsifal te dodala da su članovi Vijeća sigurnosti podržali nakane generalnog sekretara da se provede temeljita i nepristrasna istraga o korištenju hemijskog oružja, odnosno oružja za masovno uništavanje.

Stradalima u Siriji je dobrodošla svaka vrsta humanitarne pomoći. Članovi UNSC-a su izrazili saučešće porodicama žrtava, pozivajući na "prekid neprijateljstva i primirje", navodi RT.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson je izjavio da postoji potreba da se ovaj slučaj istraži što je prije moguće. Dodao je i to da ne postoji potvrda od bilo koje strane da se hemijsko oružje još uvijek koristi. Eliasson je također izjavio da, bez obzira na zaključke istrage, "to predstavlja ozbiljnu eskalaciju s teškim humanitarnim posljedicama". Dodao je i to da se nada da će UN dobiti dozvolu za pristup lokacijama gdje se koristilo hemijsko oružje.

"U ovom trenutku situacija je vrlo dramatična, sigurnosna situacija nam sad ne dopušta pristup. Nadamo se da će vlada dati dozvolu", izjavio je Eliasson.

Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Luxembourg i Južna Koreja zatražile su hitan sastanak. Trideset i pet članica pozdravilo je poziv generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona da se obavi hitna istraga koju će voditi UN-ov glavni istražitelj Ake Sellstrom, čija ekipa je sada u Siriji.

Nakon sastanka UNSC nije saopćio nikakvu formalnu izjavu vezanu za ovo pitanje.

Opozicija u Siriji je optužila režim Bashara al-Assada da je njegova vojska u srijedu upotrijebila hemijsko oružje u napadu na pobunjenike u predgrađu Damaska te da je tom prilikom poginulo nekoliko stotina ljudi. Prema nekim izvještajima ubjeno je i do 1.300 ljudi. Danas je sirijska vojska bombardirala predgrađa Damaska. Vojska je minobacačkim raketama napadala istočna predgrađa prijestonice, Jobar i Zamalku, piše Reuters.